Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mot alla odds

Annons

I Algarve Cup har Djurgården/ Älvsjös Malin Nykvist fått göra landslagsdebut - 25 år gammal.

Hon var på väg in i landslaget redan 1999, men det var då hennes sjukdom började uppträda. Det skulle fortsätta i drygt fyra år och rubba inte bara fotbollen utan hela vardagen.

Hennes historia kan först verka komisk, men är skrämmande och en berättelse om att komma tillbaka och i första hand få leva ett normalt liv.

- Vi vet fortfarande inte helt säkert varifrån det hela kom, men förmodligen från ett träningsläger på Cypern. Det började att hagla under ett träningspass och vi fick slänga oss in i ett skjul där det fanns bland annat getter, berättar hon.

Det var sedan hemma i Sverige som problemen började att uppträda, hon fick svåra smärtor i leder, hade konstant huvudvärk och tappade även balansförmågan under långa perioder.

Men värst var feberattackerna, de hon fortfarande minns med rädsla.

- Det började oftast tidigt på eftermiddagen, jag fick feber som steg kraftigt och jag började skaka och hade frossa. Så kunde det hålla på i flera timmar fram till kvällen. Då, omkring åtta på kvällen så började febern att dala och det var som jag aldrig haft det, berättar hon.

- Jag låg i 40 graders feber i två månader. Ibland kan jag få otäcka flashbacks, om jag till exempel drabbas av feber. Då blir man otroligt rädd.

Nykvist skickades fram till och tillbaka till Huddinge sjukhus. Det som först verkade vara någon slags bakterie visade sig vara ett virus och som låg latent i kroppen.

- Det satte sig på benmärgen och hjärnhinnan. Sedan jag hade svåra smärtor i leder, man kan säga att jag levde på Ipren under en tid.

Hur många gånger tvingades du uppsöka sjukhuset?

- Åh herregud, jag vet inte, ett tag var det så att jag åkte in och ut på sjukhuset hela tiden.

Senaste anfallet, och förhoppningsvis det sista, fick hon i januari förra året. Efter det har hon kunnat fokusera på fotbollen igen och då har även framgångarna kommit.

En är att hon blivit uttagen till Algarve Cup, den nästa skulle vara att finnas med i EM-truppen i sommar.

- Självklart är England ett mål, annars skulle jag inte vara här. Får jag själv välja så är det klart att jag skriver upp mitt namn på listan över truppen, men det är ju Marika som väljer.

På fotbollsplanen har hon fått ta steget ned från mittfältet till en mittbacksplats, det är också där hon hoppas återfinnas när fotbolls-EM startar i början av juni.

Vad tillför du landslaget framförallt?

- Jag har inte hållit internationellt tempo för att få spela på mittfältet, däremot gör mitt huvudspel och spelfördelningsförmåga sig väl som mittback. Sedan har jag ju allsvensk rutin som heter duga, jag har bland annat vunnit fyra SM-guld. Mot Tyskland här i Algvarve Cup var ju min första landskamp och det är ju världens bästa lag men jag känner att jag kan mäta mig mot de bästa och det är kul. (TT)

TOBIAS ÖSTERBERG

Mer läsning

Annons