Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moras tur att vinna cupen?

Annons

I år är det dags för den 31:a upplagan av Europas största klubbturnering för B-juniorer. Tre gånger har hemmafavoriterna fått lyfta jättepinglan, 1977, 1987 och 1999.

Två lag har tagit hem trofén för gott och det är Modo som 1989 tog sin tredje titel samt HV71 som 2003 vann för tredje gången.

Den anrika turneringen är nu inne på sin tredje jättepingla och den har sett två segrare. 2004 vann Frölunda och i fjol var det Djurgården som i finalen besegrade Leksand.

Ett Leksand som hade slagit ut hemmalaget i semifinalen.

- Visst sved det att förlora mot Leksand, men vi vann i alla fall matchen om tredje pris, berättar Jyrki som i fjol var assisterande till Jim Karlsson men som till i år tagit över huvudansvaret för MIK:s lovande 18-åringar.

Arrangörsklubben ska ha ett så pass bra lag i år att en finalplats är realistiskt.

- Jag tycker vi har ett riktigt bra lag med fyra bra femmor och två bra målvakter.

Inte minst det sistnämnda är oerhört viktigt om ett lag ska lyckas.

- Man måste ha två bra målvakter och det har vi i Mattias Oskarsson och Jens Kansell, poängterar Jyrki.

Hans killar har haft en tuff höst, med många måstematcher. Med nöd och näppe kvalificerade sig Moras BJ för allsvenskan, men det var på håret att det lyckades.

- Vi vann de två sista matcherna med 10-2 och 7-1 och det gjorde att vi blev fyra på samma poäng som femman Västerås, men vi gick vidare tack vare tre mål bättre.

- Att hela tiden spela så viktiga matcher som vi tvingats till är lärorikt för de här killarna och det kommer vi att ha nytta av i en sådan här turnering, menar Jyrki.

Han vill inte framhålla någon enskild spelare utan säger att det är kollektivet Mora som ska göra att laget går långt i den 31:a upplagan av FM Mattsson Cup.

- Mycket avgörs i huvudet. Det gäller att gå ut och kunna ta blåmärken för laget och det är just sådana killar jag tycker vi har. Vi är ett hårt jobbande lag.

I grupp A får Mora möta AIK, Färjestad, HV 71 och Malmö. I grupp B spelar Leksand, Djurgården, Brynäs, Modo och Timrå.

- Det här blir en intressant turnering med många jämna lag och jag hoppas det kommer mycket folk och tittar, avrundar Jyrki Poikolainen.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons