Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moras "ärkeänglar" lyfter mot nya mål

Annons

Vid den här tiden förra året var det inte lika muntert. Hockeyälskarna fick se sitt lag förankrat i botten med bara fyra inspelade poäng.

Men nu är det uppåt igen, och lite av hockeyfeber råder i bygden.

Vad är det då som hänt med Mora IK jämfört med i fjol?

Svaren är naturligtvis många, och vi lät lagkapten Magnus Sandberg ge sin syn på förvandlingen. Utfrågningen fick ske bredvid statyn med Sankt Mikael och draken på gågatan i Mora.

Vad är den största skillnaden inom laget och utanför laget jämfört med i fjol?

- Spelartruppen är inte bättre på pappret, men vi har fått ihop det hela på ett bra sätt. Alla vet sina roller, och alla har köpt det. Dessutom känner sig alla spelare lika delaktiga oavsett hur många byten man gör, säger Magnus.

Självförtroende. Det är ett ord som ofta återkommer, när man går omkring och pratar med spelare och tränare.

Och självförtroende är något som spelarna i Mora IK har gott om just nu.

- Vi har fått in vinnarskallar, alla hatar att förlora. Sedan har vi ett fungerande grundspel att falla tillbaka på.

- Vi kan vinna på flera olika sätt, säger Magnus Sandberg.

Alla i och omkring laget hyllar tränarparet Harald Lückner/Mikael Westerling. Att det är den duon som är anledningen till det stora lyftet.

Vad har då Harald Lückners och Mikael Westerlings intåg i klubben betytt, sett till de taktiska bitarna, inställningen och för andan i laget?

- Självklart har det betytt mycket. Harald har både tränat och spelat på en hög nivå. Han är en av Sveriges mest meriterade tränare. En som alla lyssnar på.

I fjol var det viss turbulens i klubben, vilket blev synligt när tränaren Petter Hägerbäck fick lämna sitt uppdrag efter några matcher i Superallsvenskan. Var det ni spelare som ville få bort honom eller var det ett rent styrelsebeslut?

- Det behöver vi inte ta upp. Det är historia nu.

Lagkapten Sandberg är inne på sin fjärde säsong i Mora IK - och den bästa.

- Ja, det måste jag säga. Det har fungerat väldigt bra. En stor bidragande orsak till det är att jag fått vara skadefri. Och som lagkapten känner man också ett större ansvar. Sedan spelar jag i en bra kedja med Patrik Ross och Anders Nilsson. Men det är många spelare som lyft sig till en annan nivå, vilket bidragit till att det fungerat så bra.

Det här att ni aldrig viker ner er trots att spelet inte alltid fungerar. Hur stor del har Harald och Mikael i det uppträdandet?

- Klart att de betyder mycket. Vi vek ner oss i några matcher på försäsongen. Men nu har vi ett stort självförtroende i gruppen, och vi vet att en match pågår i 60 minuter.

Att vara med i toppen av Superallsvenskan, med stor möjlighet att nå kvalserien, och nosa på elitserien, skapar ett stort massmedialt intresse. Hur ser ni på det intresset?

- Inom gruppen har vi diskuterat hur vi ska hantera det. Men vi är en stark grupp så det är inga problem. Skulle någon av spelarna sväva iväg plockar ner honom direkt.

- Vi får hoppas att det fortsätter att gå bra. Det är positivt för oss spelare, menar Magnus Sandberg.

Efter den senaste segermatchen mot Hammarby hade Expressen en löp- sedel där det stod att Harald Lückner sågade laget, och att ni inte hade något i elitserien att göra. Hur reagerar ni på sådant?

- Det är väl ett sätt för dem att sälja lösnummer. Vi vet att Harald inte sagt så, och vi vet var vi har Harald, slutar lagkapten Sandberg.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons