Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morapar i täten

Annons

Bland de fyra tätpatrullerna fanns som väntat fjolårssegrarna Skogsmårdarnas erfarne "fjällräv" Elis Bengtsson i par med maratonlöparen Johan Pettersson, Motala, samt tidigare fjäll-O-vinnaren Timo Reiman från Finland i par med Tuomas Huopana.

-Vi låg först större delen av sträckan, berättade Niklas Karlsson, som tillsammans med Erik Eriksson jagar revansch efter fjolårets förlust, då paret ledde före sista etappen.

-Banan var inte så svår den här gången, men den blev ändå jobbig genom de många stigningarna och värmen, tyckte Erik, som var tröttast av de två i mål.

Bara 13 sekunder efter Mora-grabbarna stämplade Elis Bengtsson i mål.

-Vi bommade lite när vi ledde ett tag och sprang för långt till fjärde kontrollen, sa Elis.

-De andra vände om tidigare och fick ett par minuters försprång, men det tog vi igen redan efter två kontroller.

I damklassen hade fjolårssegrande Julia Limby fått lov att byta partner då storasyster väntar barn, och Julia sprang nu i par med Sara Lindeborg, Östersund.

Men efter ett dåligt vägval till första kontrollen hamnade flickorna långt efter kompisarna i skidlandslaget Ida Ingemarsdotter, Åsarna, och Emma Bergman, Timrå, som valde att springa stig runt de värsta höjderna.

De fick visserligen längre väg till kontrollen, men slapp i stället den jobbigaste delen av sträckan.

-Vi borde också ha sprungit runt, när vi upptäckte hur besvärligt det var med stigningen uppför fjället och dessutom hög markvegetation.

-Men då var det för sent att byta kurs och vi förlorade nästan tio minuter genom att köra rakt på, sa Julia.

Chansen till en upprepning av fjolårets seger finns dock alltjämt för Julia eftersom hon är en säkrare orienterare än ledande Ida och Emma.

-Blir det bara svårare orientering de kommande etapperna så ska det nog gå att ta igen tio minuter, tror Julia.

GÖSTA NILSSON

Mer läsning

Annons