Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moralöpare vann Orsakajt&#39n

Annons

Arrangören Orsa IF hade 230 anmälda till årets Orsakajt´n innan efteranmälningarna kom in under torsdagen och fredagen. Trots torsdagens hällregn kom 624 löpare i mål vid Lillåvallen under fredagen. Prognoserna visade sig ha fel för regnet uteblev under tävlingarna.

-624 är ett bra antal löpare, bland de bästa vi haft faktiskt. Och vi fick ju hyfsat bra väder tillslut, trots att det såg dystert ut, säger Lasse Liljedahl, tävlingsledare för sjätte året.

Orsakajt´n inleddes under förmiddagen med att de allra minsta sprang 0,7 kilometer, från gamla brandstationen till Lillåvallen. Första klassen var för de som är födda mellan 1994 och 1997. Den klass om fick de flesta publiken att dra på munnen var Parvlar noll till sex år. De sprang i mål till publikens jubel.

Flickor och pojkar födda 1986 till 1989 samt motionärer sprang sex kilometer från Heden. Henrik Bysell, Orsa, och Ida Strande Holm, Råby, var snabbaste pojke respektive flicka i mål. Den längsta sträckan, 24 kilometer, för motionärer samt tävlande vanns av Niklas Wiknér från Tranås. Niklas har sprungit Orsakajt´n tidigare och vunnit tre gånger, senast 2001.

-Jag är ju landsvägslöpare egentligen och springer hel- och halvmaror. Jag har inte sprungit kajt´n på tre år nu så det var roligt att vara här igen, säger Niklas Wiknér.

-Det var lerigt och grötigt i spåren, riktigt jobbigt och slitit. Jag är glad över att det höll ändå in i mål.

Även en mountainbikeklass fanns, på sträckan 24 kilometer. Bästa dam och herre där blev Lina Snihs och Lars Bleckur, båda Rättvik.

Huvudklassen för många är 14-kilometerssträckan för både motionärer och tävlande. Moras skid- och orienteringskille Martin Johansson, 19, segrade.

-Jag stack efter sex kilometer. Banan var geggig men kul. Det är första gången jag springer här, säger Martin Johansson, som närmast laddar inför orienterings VM i Polen.

-Det är skönt att veta formen inför VM.

En moralöpare vann även på damsidan genom Catarina Asph, som var titelförsvarare.

- Jag försökte köra jämt och fick en lucka från början. Jag försökte hitta farten och hålla den in i mål, säger Catarina Asph som har sitt föräldrarhem på Sollerön men bor och tränar i Borlänge.

Till skillnad från de andra segrarna tyckte Catarina inte att banorna var geggiga av regnet.

-Det var bra .

Tävlingsledare Lasse Liljedahl var nöjd med den 26:e Orsakajt´n.

-Det blev bra tider och väldigt goda tävlingsinsatser.

Bland löparna fanns de ett fåtal som sprungit fler än 20 lopp. En av dem är Hans Lans, eldsjäl inom kyrkbåtsrodden i Orsa. Under midsommaraftonen sprang han sin 25:e Orsakajt.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons