Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mora får idrottshögskola till hösten

Annons

När det gäller det utvidgade ishockeygymnasiet ligger det ännu på planeringsstadiet, men grundtanken är att eleverna ska studera på St Mikaelsskolan i Mora för att sedan bussas till Orsa där isträningen kommer att bedrivas.

Mora IK:s klubbdirektör, Jan Simons, är involverad i båda projekten. Simons är naturligtvis väldigt nöjd när han kan konstatera att en idrottshögskola till hösten kommer att finnas på orten, men säger samtidigt att det skulle ha startats en högskola långt tidigare.

- Visst har väl tanken funnits, men nu känns det bra att det också äntligen har blivit sjösatt, säger han.

- Det här ger fantastiska möjligheter när vi nu kan erbjuda unga killar och tjejer en fortsatt utbildning efter gymnasiet, vilket i sin tur innebär att idrottsungdomarna häromkring inte behöver flytta för att kunna läsa på högskola, fortsätter MIK:s klubbdirektör.

Idrottshögskolan i Mora har kommit till stånd efter ett samarbete mellan de tre idrottsgymnasierna som finns på orten, innebandy-, ishockey- och skidgymnasiet, samt deras föreningar, tillsammans med högskolan Dalarna och Siljansutbildarna.

IFK Mora SK:s sportchef, Johan Eriksson, har varit en av de drivande krafterna att få till stånd en idrottshögskola. Han är mycket glad över att även landsbygden nu får chansen att konkurrera med de större högskoleorterna som till exempel Östersund och Umeå samt Falun och Borlänge.

- Helt klart kommer det här att göra oss mer konkurrenskraftiga jämfört med andra orter som också kan erbjuda högskola.

- Det här blir även ett bra komplement till de tre idrottsgymnasier som finns här, vilket in sin tur ökar attraktionsvärdet även för dem, fastslår Eriksson.

Johan säger också att högskolan i Mora kommer att bli mer flexibel jämfört med andra högskoleorter.

- Det är ju vinteridrotter som vi håller på med och då kommer vi att styra det mer så att det passar in med hockey, innebandy och skidor och att man då läser mer på sommaren.

De tre idrottsgymnasierna i Mora lockar hit många lovande idrottsungdomar, men som efter gymnasial utbildning ofta tvingas söka sig till andra orter. Nu hoppas idrottföreningarna i Mora med omnejd att det ska bli ändring på det, tack vare idrottshögskolan.

- Framtiden bygger på utbildning. Vi har flera landslagsaktuella juniorspelare som snart går ut gymnasiet och med en idrottshögskola har vi större möjlighet att få behålla dessa killar, säger Jan Simons.

- Kan vi få hit unga individer istället för att de flyttar härifrån, så är det naturligtvis också bra för hela samhället, fyller Johan Eriksson i.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons