Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Momshot mot klubbar oroar inte Leksand

Annons

- Nej, vi ligger nog redan lite före, säger klubbdirektören Jonas Bergqvist.

- Sedan 1995 ligger allt som inte har direkt med den idrottsliga verksamheten att göra i vårt aktiebolag. Det betyder att postorderförsäljningen, vår shop, vår restaurang och liknande som finns i bolaget redovisar moms enligt vanliga affärsregler.

- Det gäller även om vi har andra engagemang, typ föreläsningar eller utbildningar, säger Jonas.

Hittills har inkomsterna från souvenirförsäljningen varit moms- och skattebefriade. Men nu vill alltså skattemyndigheten titta på om det som blivit en av de populäraste klubbarnas viktigaste inkomstkällor verkligen är direkt knutet till idrottsverksamheten.

Om utredningen kommer fram till att så inte är fallet kan det bli en rejäl skattesmäll. Klubbarna kan tvingas betala skatt retroaktivt i fem år.

Momsfrågan är över huvud taget het i svensk idrott just nu.

Det är den så kallade mervärdesskatteutredningen som ska EU-anpassa de svenska reglerna och som ett resultat kan alla idrottsföreningar med en omsättning över 90 000 kronor.

- För vår del tror jag inte det skulle bli någon speciellt stor nackdel. Vi betalar ju en hel del i moms också, säger Jonas Bergqvist om att även föreningen skulle bli momsplitktig.

Däremot tänker Jonas, precis som delegaterna under det i går avslutade riksidrottsmötet, på alla tusentals små föreningar utan kanslipersonal utan med enbart några få ideella ledare.

- Även om de flesta klubbarna säkert betalar mer i moms än vad de får in så blir det ju ett oerhört merarbete för de ideella ledarna, säger Jonas.

- Jag tänker spontant på en klubb som Häradsbygden här i Leksand.

Vid idrottsriksdagens konstaterade ombuden som representerar 22 000 föreningar att andra EU-länder avstår från att göra motsvarande anpassning. Och uppmanade regeringen:

"Riskera inte den näst intill unika svenska folkrörelsens möjligheter att bidra till en positiv samhällsutveckling, genom att införa mervärdesskatteregler som såväl ekonomiskt som administrativt blir synnerligen betungande för våra föreningar."

HANS DAHL

Mer läsning

Annons