Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Moment 22" i svensk backhoppning

Annons

- Det är helt och hållet en

resursfråga att det inte satsas

mer på backhoppningen. Vi måste ha verksamheten anpassad efter de resurser vi har, säger Palander.

Munters lade tidigare i år backhopparskidorna på hyllan. Besviken på skidförbundets uteblivna satsning på svensk backhoppning.

- Det står väl var och en fritt att tycka vad de vill, men de olika grenarna måste anpassas till vad de ger tillbaka. Backhoppningen når inte samma resultat som längdskidåkningen och alpint, samtidigt som intresset inte är lika stort för backhoppning som för längdskidåkning och alpint, fortsätter Palander.

Större framgångar ökar intresset för backhoppningen och därmed också skidförbundets möjligheter att satsa mer pengar på sporten.

Men utan bra möjligheter till träning och förberedelser är det svårt att nå internationella framgångar. Något av ett "moment 22" kan tyckas.

- Visst blir det lite av en ond spiral och helt klart är det så att anslagen till backhoppningen minskat de senaste åren.

Från fjolårets seniorlandslag har tre hoppare lagt av; förutom Munters även Rickard Fröier, Friska Viljor och Jens Brännlund, Sollefteå. Kristoffer Jåfs finns med i det nya, internationella lag som bildats för att ge möjlighet för backhoppningen i små länder att överleva.

Svensk backhoppning står

också utan förbundskapten efter Åke Normans avhopp och några pengar till en ny förbundskapten finns inte.

- Nej, i stället har vi Nils-Olov Westerberg som koordinator och tar också hjälp av backtränarna i Holmens IF och Friska Viljor.

Efter de tunga avhoppen från

seniorlandslaget står svensk backhoppning inför en generationsväxling. Det är därför som satsningen på en juniorgrupp, bestående av fyra hoppare,

kommit till stånd.

- Vi hoppas att vi kan vända den negativa trend vi haft de

senaste åren. Dels att Kristoffer Jåfs kan göra ett lyft och att våra juniorer gör bra resultat vid

junior-VM i Sollefteå i vinter.

- Dessutom gör vi från

förbundshåll en satsning får att få in mer pengar till svensk backhoppning. Den är trots allt inte död utan ska leva vidare, avslutar Palander.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons