Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moldavien nekas visum till Junior-EM

Annons

Det moldaviska laget, som skulle deltagit i Junior-EM i baseboll i Leksand/Rättvik nästa vecka, har nekats inresevisum från det svenska konsulatet i Bukarest, Rumänien.

För två veckor sedan blev det känt att idrottstävlingar och stora mässor och konferenser i Sverige utnyttjas för att personer som normalt inte skulle ha fått resa till Sverige ska få svenskt visum.

Personerna dyker dock, som fallet var vid bland annat världscupen i simning i Stockholm i januari, där fyra moldaviska kvinnor misstänks ha fallit offer för den illegala sexhandeln, aldrig upp, utan försvinner spårlöst i Sverige eller i något annat västeuropeiskt land som är med i passunionen Schengen.

Det är mot bakgrund av detta som det svenska konsulatet tagit beslut om att inte låta det moldaviska laget i Junior-EM få inresevisum.

- De handlingar som Svenska Baseboll och Softboll Förbundet (SBSF) skickat för visumhanteringen har varit korrekta och bra, men det finns för närvarande ett policybeslut - mot bakgrund av senaste tidens människosmugglingar - som tyvärr väger tyngre, meddelade det Europeiska Basebollförbundets delegat, Peter Ström.

Junior-EM i Leksand och Rättvik kommer nu att spelas med fem deltagande lag. Förutom Sverige spelar Storbritannien, Slovenien, Polen, och Rumänien i turneringen.

Segraren tar steget upp i A-poolen till säsongen 2003.

Mer läsning

Annons