Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miss kostade Emma silvret

Annons

Emma Engstrand låg med och kämpade i täten genom hela det 15 kilometer långa loppet tillsammans med schweiziska världsettan Simone-Niggli Luder. Vad som såg ut som en rasande spurtuppgörelse dem emellan förbyttes dock i allmän förvirring när Emma fick beskedet "ej godkänd" i målfållan. Visserligen förlorade hon spurtstriden genom ett något sämre vägval till sista kontrollen, men besvikelsen var ändå stor.

- Jag är helt säker på att jag har stämplat vid den aktuella kontrollen. Jag kollar alltid noga att jag får ljus- och ljudsignal, säger en bedrövad Emma.

Att hennes version stärktes av Simone Niggli-Luder, som låg precis bakom Emma vid den ödesdigra kontrollen, hjälpte föga. Reglerna är solklara - utan registrering i brickan blir man inte godkänd.

Simone Niggli-Luder, som tävlar för Ulricehamns OK, tog nu guld med över två minuters marginal till Anna Mårsell, Linköpings OK. Mårsell, som i lördags blev svensk mästarinna på sprintdistans, var förstås nöjd trots att hennes lopp inte var helt optimalt. Bronset gick till Gunilla Svärd, IF Thor. Domnarvets Karolina A Höjsgaard tvingades lämna återbud även till långdistansen på grund av förkylning, men har fortfarande chansen i elitserien. Sista deltävlingen avgörs i Göteborg på söndag och Karro ligger fortfarande trea, 25 poäng bakom Jenny Johansson, Ulricehamn (som även hon avstod lång-SM på grund av förkylning) och 17 poäng bakom Niggli-Luder.

En som däremot stärkte sina aktier rejält både i elitserien och inför tisdagens uttagningen av EM-laget är Kalle Dalin. Leksingen som har gjort flera bra lopp på de längre distanserna i år övertygade åter i lång-SM.

Åt Johan Näsman, Lidingö, fanns inte mycket att göra. Han gick loss efter drygt halva den 24,2 kilometer långa banan och kunde efter suverän solokörning ta SM-guldet med över fyra minuters marginal.

Där bakom kämpade en fyramannaklunga om silvret, och i den gruppen var Kalle Dalin klart starkast.

- Jag kände mig stark och såg fram emot en fight man mot man på slutet. Så fort någon i klungan försökte öka tempot så tryckte jag på lite till, säger Kalle, som var tre sekunder snabbare än Thomas Asp, IFK Göteborg.

- Nu hoppas jag verkligen att jag har övertygat Göran Andersson om att jag ska med till EM, fortsätter Dalin.

- Självklart har Kalle stärkt sina chanser med det här loppet, svarade förbundskaptenen som dock inte vill offentliggöra laget förrän på tisdag.

Inför finalen i elitserien ligger Kalle Dalin trea, 16 poäng bakom ledande Mats Troeng, Linné, som blev 22:a i lång-SM. Totaltvåan Valentin Novikov, Delta, fick fel karta vid varningen och diskades i lång-SM, men har fortfarande fyra poäng tillgodo på Dalin.

Ytterligare en glädjande dalainsats i lång-SM svarade Martin Johansson, Mora, för då han tog silver i H20-klassen bakom Mattias Millinger, Västerås.

- Jag är jättenöjd, säger Martin som vann lång-SM för två år sedan men fick hela fjolårssäsongen spolierad på grund av överträning.

- Det har känts bra hela våren och nu satsar jag hårt på att ta en plats till JVM i sommar.

Ulf Troeng, Dalaporten, blev åtta i juniorklassen och bland tjejerna följde Moras Eva Svensson upp Sprint-SM-guldet med ännu ett bra lopp. 17-åriga Eva blev femma bland upp till tre år äldre konkurrenter i D20-klassen. Segern gick till storfavoriten Helena Jansson, Hagen.

För juniorerna ingick lång-SM i Silva Junior Cup, där Ulf Troeng ligger bäst till av dalalöparna. Han är tvåa i H20, 26 poäng bakom ledande Anders Holmberg, Järla. Varken Martin Johansson eller Eva Svensson finns med i toppen av cupen, däremot ligger Kåres Eva Tiselius på fjärde plats i D18, 99 poäng bakom ledaren Anna Persson, Göingarna. Tiselius slutade 25:a i lång-SM.

SARA THÖRN

Mer läsning

Annons