Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mimmi i Solheim Cup

Annons

Det var leenden på alla svenskors läppar efter Europatourtävlingen på Royal Porthcawl i Wales. Gottmo för att hon, efter en rad andraplatser, äntligen fick vinna en Europatourtävling. Den 31-åriga Kalmartjejen slutade på 285 slag, sju under par, och hade två slag till godo på Hjorth.

- Kul för Åsa, hon var jättenöjd. Och ska man inte vinna själv är det ju skönt att någon annan svenska vinner, säger Maria Hjorth, som själv hade två slag ned till Helen Alfredsson.

Alfredsson slutade på en delad fjärdeplats efter en finfin 69-rond på söndagen.

Hjorth och Alfredsson fick dock hålla tillbaka sina leenden tills de fick veta att de båda fått plats i det europeiska Solheim Cup-laget som ska möta USA på Interlachenbanan i Minnesota i slutet av september.

- Jag hade ingen aning om att det räckte med en andraplats när jag kom i mål, säger Maria ''Mimmi'' Hjorth.

Det var först när den samlade presskåren visade sina beräkningar, att Hjorths andraplats i Wales gav en delad sjundeplats på Solheim Cup-rankingen, som svenskan förstod att hon fått plats i laget.

Det var sagt att de sju bästa på rankingen skulle få direktplatser och att kapten Dale Reid sedan hade fem friplatser att dela ut. Men när nu Hjorth och danskan Iben Tinning fick exakt samma poäng fick både danskan och svenskan varsin plats.

- Jag visste att jag ''var på kanten'' och att ta sig in på poäng var det säkraste sättet, säger en lättad Hjorth, som under sensommaren spelat tre turneringar i Europa för att övertyga Dale Reid om sina kvaliteter.

- Solheim Cup har definitivt varit ett av de stora målen för mig den här säsongen, men det är ju ett mål som uppfyller sig själv om man spelar bra.

Och Hjorth svingade som bäst när det behövdes mest.

- Jag har spelat väldigt, väldigt bra den här veckan i Wales, men fick tyvärr inte i de puttarna jag behövde, säger Hjorth.

Hennes andraplats ställde till vissa problem för Dale Reid som då ''bara'' fick fyra friplatser att dela ut. Efter en stunds pannrynkande och räknande gick Reids friplatser till svenskorna Helen Alfredsson och Carin Koch, samt engelskan Laura Davies och skotskan Mhairi McKay.

Eftersom även Annika Sörenstam och Sophie Gustafson redan innan Walestävlingen hade kvalat in innebär det att fem svenskor kommer att slå ut på Interlachens golfklubb 20-22 september.

Här är laget i sin helhet: Annika Sörenstam, Sophie Gustafson, Maria Hjorth, Helen Alfredsson och Carin Koch, alla Sverige, Raquel Carriedo och Paula Marti, Spanien, Karine Icher, Frankrike, Suzann Pettersen, Norge, Iben Tinning, Danmark, Laura Davies, England samt Mhairi McKay, Skottland. (TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons