Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonsmäll hotar Mora

Annons

Men Mora IK valde att kanadensarna Shawn Horcoff och Daniel Cleary skulle spela från start i elitserien.

Och skulle Mora ta sig till slutspel, eller om det blir kvalspel, blir kostnaden betydligt dyrare för klubben om de båda kanadensarna stannar kvar.

Lagen om särskild inkomstskatt för utomlands bosatta artister (förkortas a-sink på fackspråk) får användas i högst 183 dagar under en tolvmånadersperiod.

Därefter måste föreningen betala vanlig inkomstskatt (ungefär 50 procent) och sociala avgifter (33 procent) från och med dag ett. Att jämföra med artistskatten som är 15 procent.

- Jag förstår inte hur de andra klubbarna resonerar. De måste ju skicka hem sina stjärnor när det roliga börjar, säger Färjestads klubbdirektör Lars Glennert till Värmlands Folkblad.

Shawn Horcoff och Daniel Cleary kom till Mora måndagen den 6 september. Fram till 8 mars 2005 kan de alltså spela i MIK som "artister".

Elitserien spelar sin sista omgång 1 mars, och skulle då Mora vara i slutspel eller om det blir spel kvalserien, och de båda kanadensarna spelar efter 6 mars måste Mora betala full skatt för dem från dag ett, alltså 6 september.

Regeln gäller från den dag spelarna kom till Sverige.

Men Mora IK:s klubbdirektör Jan Simons tänker dock inte skicka hem några kanadensare om laget har matcher efter 8 mars.

- De spelar här hela säsongen, säger han men tillägger:

- Vi får ta ställning beroende på hur det ser ut då. Vi gjorde så här för att vi ville vara med från början i elitserien. Och som det ser ut i dag var det ett riktigt beslut, säger Simons.

Spelar de båda kanadensarna lika bra i fortsättningen som de gjorde mot HV 71 i måndags - tillsammans svarade de för fem poäng - kan den större skattebördan vara väl investerade pengar i slutändan.

- De här två spelarna är inte så dyra, anser Jan Simons, som inte vill gå in på några siffror gällande Horcoffs och Clearys löner.

GUNNAR BÄCKE

Mer läsning

Annons