Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljoner på spel

Annons

- Det vi vet är att pengarna från SEF och bidraget till tipselitsatsningen försvinner om vi inte längre är ett lag i elitfotbollen. Jag uppskattar att det handlar om 2,5-3 miljoner, säger Brages ordförande Peter Evertsson.

Men risken är förstås att det blir ännu mer.

- Ja, vi kan ju räkna med att vi tappar publik. Och i vilken omfattning ställer våra sponsorer upp? Det vet vi ingenting om i dag.

När ni åkte ur 2002 deklarerade ni direkt att Brage skulle tillbaka fortast möjligt. Hur resonerar ni idag?

- Jag vill egentligen inget säga just nu. Fortfarande finns ju chansen. Men vi har ett styrelsemöte den 26 oktober. Då ska vi lägga fast vår planering.

- Men jag kan väl säga att vi har både en plan A och en plan B beroende på hur det går.

När ni åkte ur 2002 behöll klubben kostnader som vanligtvis inte en division 2-klubb har råd med: Tipselitsatsningen för egna pengar och en heltidsanställd sportchef. Hur blir det nu?

- Det vill jag också vänta med att svara på. Men vi har som sagt planer för både om vi hänger kvar och åker ur.

- Rent generellt kan jag väl säga att vi redan har slimmat vår organisation ganska mycket. Mängden ideellt arbete har redan ökat.

Förutom de minskade intäkterna, det kan om det vill sig illa handla om fyra kanske fem miljoner totalt, dras ju Brage med ett underskott på 2,5 miljoner.

Det är en tung kvarnsten att ha runt halsen om laget skulle åka ur.

- Skulle kammarrätten gå på vår linje i den överklagade delen av skattemålet skulle resultatet förbättras med cirka en miljon. Men det är förstås ändå tungt att ta med sig ner i tvåan.

Hur många spelare i årets Bragetrupp blir Bosman-fall efter den här säsongen?

- Det beror också på hur det går, om vi spelar i Superettan eller division 2. Mellan en tredjedel och hälften av dagens trupp har kontrakt som löper över nästa år. Men dessa kontrakt är villkorade till om vi spelar i Superettan eller tvåan.

- Skulle vi åka ur får vi ta upp nya förhandlingar även med de här spelarna.

Göran Bergort har varit en temporär lösning som spelande tränare sedan Bernt Ljung hoppade av. Hur ser tränarsituationen ut inför nästa säsong?

- Jag måste även där hänvisa till att vi arbetar med två planer just nu. Om vi hänger kvar i superettan krävs en sorts tränare för att nå snabba resultat på elitnivå. Om vi åker ur behöver vi en tränare för ett lite längre arbete med att bygga upp något på sikt.

Hur ser ert arbete i styrelsen ut just nu?

- Vi kommer att ha ett par möten redan den här veckan. Och nästa tisdag, när vi har facit, kommer vi att lägga fast planeringen inför nästa säsong, säger Evertsson.

Plan A eller plan B , det är alltså frågan.

Skulle Brage inte hänga kvar kan vi nog, utan att Evertsson säger det rakt ut redan nu, räkna med att vägen tillbaka till ettan blir lång och att den tillåts ta den tid som krävs.

Oavsett vad Brage, dess anhängare eller hela dalafotbollen vill och önskar är det nämligen de ekonomiska realiteterna som styr hastigheten. Ingenting annat. Att satsa utifrån nuvarande ekonomiska plattform vore att begå harakiri.

Att distriktets fotboll just nu inte vimlar av jättetalanger gör inte en eventuell, återresa lättare.

Så varför inte gripa halmstrået och besegra Öster på lördag...

HANS DAHL

Mer läsning

Annons