Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael tror på medalj i sprinten

Annons

- Det är i vart fall mitt mål att hamna på prispallen, säger Mikael. Sen får vi väl se om jag räcker till för det. Formtoppen jag hade i slutet av världscupen har jag tappat, men jag tror att jag har chans till medalj i alla fall.

Mikael stod över femton kilometer på grund av muskelvärk i ryggen, men har fått hjälp av en lokal naprapat.

- Så nu känns det helt okey, säger Mikael.

Att ta sprintmedalj på SM är inte det lättaste. Sverige har många bra sprinters - även i internationell jämförelse. Thobias Fredriksson är ju världens främsta sprinter, och killar som Jörgen Brink, Peter Larsson, Björn Lind och Anders Högberg finns alla - liksom Mikael Östberg - med och slåss om höga världscuppoäng.

- Men att kvala in bland 16 svenskar till huvudtävlingen borde gå utan större problem, säger Mikael. Borde gå - för man kan aldrig veta i sprint.

Men Mikael borde vara något gynnad av att ha fått vila över 15-kilometersloppet. Sprintbanan för herrarna är på 1 030 meter och för damerna på 870. Banorna innehåller två rejäla stigningar, och höjdskillnaden är totalt 19 meter mellan banans högsta och lägsta punkt. Det låter kanske inte så farligt, om man ska åka banan i högsta fart en gång. Men ska man till final handlar det om fyra åk i full fart på kort tid - och då är det bra att ha krafter i reserv.

Sedan hänger det lite på vilka man får möta i kvartsfinal och semifinal. Mikael brukar köra tufft i heaten och se till att han finns med när det drar ihop sig till slutspurt.

- Och jag tror nog att det ska gå bra att ta mig till semifinal om jag har något så när tur i kvalet, säger Mikael. Helst vill jag ju inte möta mer än högst en av Tobias, Peter och Björn i kvartsfinal...

Utöver Mikael borde även hans broder Fredrik ha en chans att ta sig till i vart fall semifinal.

På damsidan finns det naturligtvis också ett medaljhopp för Dalarna. Det är titelförsvarande Elin Ek, IFK Mora, som borde återfinnas i final. Och väl där kan vad som helst ske - även om Elin själv bedömer sprinten som sin sämsta medaljchans under SM. Men med två silver hittills i bagaget, kanske det betyder att hon får nöja sig med ett brons?

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons