Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mikael - löftet från Linghed

Annons

- Det har gått förvånansvärt bra för mig i år, säger Mikael. Det är första året jag kör 125-kubikare, så jag trodde det skulle bli ordentligt tufft. Men det har gått mycket bra för mig.

Mikael tävlar för SMK Hofors. Han bytte klubb från SMK Dala för två år sedan, då det inte fanns speciellt många ungdomar i hans egen ålder med i verksamheten.

- I Hofors var det betydligt bättre "drag", säger Mikael. Där fanns massor med ungdomar i min egen ålder som körde 80 cc. Så jag tyckte att jag lika gärna kunde byta klubb. Jag var inte speciellt förtjust i att träna på SMK Dalas bana i Jämmerdalen heller. Där var alldeles för långa raksträckor.

Mikael har faktiskt "egen" träningsbana i Linghed. En bana där många motocrossåkare brukar träna.

En 1100 meter lång bana runt ett grustag i Högberg.

- Den är visserligen inte alltid i så gott skick, säger Mikael. Men det är en bra och tuff bana att träna i.

Mikael vann ingen deltävling i NN Open. Men han var mycket jämn. Två tredjeplatser, två fjärdeplatser och en femteplats.

Det gav honom 367 poäng och seger med 14 poängs marginal till Fredrik Kvarnström - en annan dalakille som tävlar för en klubb utanför länet. Avestakillen som tävlar för Norbergs MCK.

- Men det var tufft in i det sista, menar Mikael. Efter tre deltävlingar låg vi lika. Efter fyra ledde jag med fyra poäng. Men i finalen gick det lättare än jag trodde.

Fredrik körde omkull i starten, och hade jobbigt värre att jobba sig uppåt i fältet.

Han nådde till slut åttondeplatsen. Mikael blev trea. Därmed var totalsegern klar med råge.

Mikael kör 20-25 tävlingar per år. Huvudsponsorn till verksamheten heter Lars, och är hans pappa.

- Fast vi har några företag som hjälper till lite också, säger Mikael, där han står vid den av pappa nyinköpta och nyinredda transportbilen, som skall transportera dem mellan tävlingarna.

Något stort framtidsmål med sitt motocrosstävlande har dock inte Mikael.

- Jag kör för att det är kul, säger han.

Och roligast är det förstås när han placerar sig bra. Räkna med att se Mikael högt i resultatlistorna även i fortsättningen.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons