Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Middagen fick vänta

Annons

När Moraspelarna startade sitt firande, påbörjades samtidigt ett febrilt arbete i Mora för att förbereda hjältarnas hemkomst till elitseriebyn.

Per Hofvander, ägare av Trycket i Mora, är en hängiven MIK-supporter. Och hade det inte varit för en planerad middag, skulle han ha varit på plats i Globen i lördags.

- Det var väl tänkt så från början, men till slut blev det att man stannade hemma, berättar Per.

Hemma hos Pers svärmor i Vika, hade det samlats närmare tio personer. På eftermiddagen bänkade sig alla framför tv:n för att kika på Leksand-Skellefteå. Vid spisen stod svärmor och förberedde middagen.

Sällskapet fick en oförglömlig Påskafton och när matchen i Leksand var slut, bröt stora jublet ut i Vika - och i hela Mora med omnejd också för den delen.

- Vi sprang runt i huset, vi skrek och jublade säkert i en halvtimme.

Men då den värsta hysterin lagt sig, kom idén fram att det här skulle firas rejält.

- Vi måste göra något extra, var tanken, och alla i huset var med på det hela. Sen blev det full cirkus, berättar Per.

Hela sällskapet hoppade in i en minibuss och åkte till Pers företag. Kvar i Vika, ensam med påskmiddagen, blev Pers svärmor.

Väl framme vid Trycket, dök det upp ytterligare ett 30-tal personer med ett och samma mål - Mora IK:s avancemang ska inte gå obemärkt förbi.

- Peter Östlund, från Mora Järn och Bygg, kom bort till oss och undrade om det var något på gång. När han fick klart för sig vad vi skulle göra, for han iväg för att ordna fram marschaller.

Per satte alla i arbete, för nu var det bråttom.

- Det var mycket som skulle ordnas på kort tid och när vi fått ihop alla grejer, hade vi körde upp en trekvarts tank i Ford-bussen vi använde.

Mora IK:s Johan Sares höll som bäst på att planera festligheterna i ishallen, men Hofvander tvingade honom att komma till Trycket.

- Vi ville få ett godkännande av honom, förklarar Per.

Det Sares skulle godkänna var texten till banderollerna (en vid Noretrondellen och en från Malungshållet samt en som skulle finnas i ishallen) som togs fram. På två av dem riktades ett tack till Leksand.

Förutom ovan nämnda banderoller skulle även 35 specialdesignade tröjor tillverkas.

- Spelarbussen var i Rättvik då vi började trycka tröjorna, så det blev lite bråttom, konstaterar Per.

Men när bussen stannade till strax innan Noretrondellen, levererades färska elitserietröjor till spelare och ledare.

Det som såg så välplanerat ut, var hopsnickrat med väldigt kort varsel.

- Allt blev så spontant. Det var det som gjorde det hela extra roligt och jag vill tacka alla som ställde upp och gjorde det här möjligt, säger Per Hofvander.

Men hur gick det då med den inställa påskmiddagen?

- Ja, den tog vi dagen efter, säger Per och skrattar.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons