Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael var nöjd med vad han såg

Annons

I måndags hade Sollerön besök av SM-tävlingarnas chefskommissarie, Michael Anderson.

- Det ska bli bra, vi vet att Sollerö IF har rutin som få då det gäller att arrangera bra cykeltävlingar, säger han.

Onsdagen den 23 juni inleds SM-veckan på Sollerön med tempolopp för såväl damer som herrar.

På torsdagen kör juniorer och ungdomar linjelopp innan Solleröloppet körs traditionsenligt på midsommaraftonens morgon som SM-linjelopp för dam- och herreliten.

På midsommardagen körs det lika klassiska Soldvarvi, som inte ingår i SM.

- Det jag gjorde på Sollerön i måndags var att tillsammans med arrangören titta på alla tävlingstekniska detaljer. Det är mycket som ska tänkas på, säger Michael Anderson.

Bland annat är det hur servicebilar och andra fordon som följer loppet ska köra, men också andra säkerhetsmässiga detaljer kring trafiken.

- Sedan samarbetar vi med polisen och jag vet att det ska bli bra. Sollerö IF har rutin som få då det gäller att arrangera bra cykeltävlingar. Solleröloppet är ju det största endagslopp som finns i Sverige.

Att Sollerön - som arrangerade SM 2000 - redan nu kan få SM igen beror på Internationella Cykelförbundets (UCI) rekommendationer om att nationella mästerskap varje år ska avgöras den 26:e helgen på året.

- Ett alternativ hade varit att gå emot det och lägga SM-tävlingarna en annan helg, men vi anser att det är vår plikt att få hit den svenska eliten till att tävla om mästartröjan som är så symboliskt viktig.

- I år sammanfaller den 26:e helgen med Solleröloppet och då hade vi två alternativ. Antingen att söka en plats för SM och konkurrera med Sollerö IF om tävlande och publik, eller att lägga tävlingarna i samband med Solleröloppet.

- Men eftersom ingen klubb gjort anspråk på att konkurrera med Sollerön så såg vi ingen anledning att inte lägga SM-veckan där. Det är tradition med cykel på Sollerön på midsommar och ett klassiskt lopp. Det här kommer bli jättebra, säger Michael Anderson.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons