Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mia på hembesök

Annons

Faluns simstolthet Mia Brodén, 22 år, är hemma på skollov. Tre månaders ledighet från University of Hawaii, där hon sedan två år tillbaka studerar och simmar.

- Nu väntar jag bara på att utebassängen på Lugnet ska öppnas för sommaren, säger Mia med ett brett leende. Men nu ska jag vila några dagar först. Försöka få bukt med tidsomställningen.

Mia tänker inte rulla tummarna hemma i Sverige. Hon känner att hon gått framåt i sin simning i vinter, och har stora förväntningar på sina tre Sverigemånader.

- Helst vill jag ha ett nytt SM-guld på 200 fjäril, gärna ett nytt personligt rekord någonstans runt 2.13 och segrar i både Vansbrosimningen och Vansbro tjejsim, slår Mia fast.

- Då känner jag mig nöjd när jag åker tillbaka till Hawaii. Honolulu är en stor stad. Inte en miljon invånare - men nära.

- Men jag trivs mycket bra där. Vi har mycket duktiga tränare och tränar väldigt hårt. Allt intressant ligger nära där vi bor. Man kan cykla till badet, och jag har fått många trevliga kompisar, säger Mia.

Och en väldigt god kompis som heter Erik.

- Min pojkvän, säger Mia och blir extra solbränd på kinderna. Han är från Helsingborg, men studerar också på Hawaii. Han kommer hem till Sverige senare i sommar.

Det sista Mia och Erik gjorde innan de skiljdes åt för Mias hemresa var att simma i havet. De simmade långt ut, och plötsligt hade de ett hundratal delfiner runt om sig.

- Runt oss och under oss. Vilken upplevelse det var, säger Mia och ser salig ut.

Någon rädsla för hajar har hon dock inte.

- Ytterst sällan man ser en haj där. Jag tror jag har sett en enda haj i vilt tillstånd på två år - och det var en pytteliten hammarhaj, säger Mia.

Mesta simningen sker dock i bassäng. Och senaste månaden har det handlat om lång bassäng.

- Vi distanstränar cirka fyra mil i veckan. Det passar mig bra, eftersom det är långa distanser jag specialiserat mig på. Jag känner att jag blivit betydligt bättre som simmare under de här åren. Nu väntar jag bara på att det ska börja synas i snabbare tider också.

Hur bra hon är nu får vi se i veckoslutet, då Mia simmar Wella Cup i Täby. En tävling där hon har 13 "åldersrekord" på 50 och 100 meter fjäril. Kanske blir det ytterligare några nu...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons