Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till idrotten

Annons

- Vi måste nå de barn och ungdomar som inte idrottar i dag och vi måste hitta lite nya metoder för att lyckas med det, säger Messing.

På torsdagen presenterade Idrottsarbetsgruppen sitt betänkande för regeringen. Gruppen tillsattes för tre år sedan och den har bland annat fördelat de 60 miljoner kronor som regeringen under perioden anslog till lokal idrottsverksamhet för barn och ungdomar samt personer med olika sorters funktionshinder.

Nu är pengarna slut, men klubbarna skriker redan efter mer resurser till de projekt som de inte har råd att driva för egen maskin, enligt arbetsgruppens rapport.

- Därför ska vi fortsätta med satsningen. Idrottsföreningarna måste kunna fortsätta att arbeta lite otraditionellt och få lite extra stöd för att våga pröva någonting nytt, säger idrottsministern Ulrica Messing, som för ändamålet anslår 42 miljoner kronor nu i år.

15 miljoner till klubbarnas egna projekt och 27 miljoner till en särskild utbildning i idrottsledarskap som Riksidrottsförbundets studieförbund Sisu ska driva.

- Utbildning i allt från att vara duktig på ledarskap till att lära sig hur killar och tjejer ska träna för att må bra, säger Messing.

Arbetsgruppen efterlyser särskilt insatser för att rekrytera fler kvinnor och flickor som idrottsledare, liksom personer med annan etnisk bakgrund än den traditionellt svenska.

Totalt inkom 740 ansökningar från olika idrottsklubbar landet runt under treårsperioden.

Av dessa beviljades 211 projekt anslag.

Fotbollsprojekten dominerar med 17 procent av de beviljade anslagen.

Basket ligger på fem procent, följt av friidrott, handboll, ishockey och även gymnastik.

I december 2002 ska Göteborgs universitet presentera en utvärdering av den treåriga satsningen på särskilda projekt inom den svenska idrottsrörelsen. (TT)

SARA ROSÉN

Mer läsning

Annons