Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... men i sprinten blev det medalj

Annons

Sprint-SM-banorna på Sandö utanför Kramfors bjöd på ständiga omväxlingar i orienteringen. Det gjorde också resultatlistorna. Ytterst få löpare fick till bra lopp i både kval och final i den ångermanländska terrängen.

På damsidan stod Dalarnas främsta hopp till Emma Engstrand, Stora Tuna, sedan både Domnarvets Karolina A Höjsgaard och Leksands Elin Dahlstedt tvingats lämna återbud. Karro på grund av en långdragen förkylning, Elin sedan rehabiliteringen av hennes nyopererade häl inte gått så fort som hon hoppats på.

För Emmas del började det lysande. Seger i kvalet, sekunden bättre än Simone Niggli-Luder som vann det andra heatet. Den schweiziska världsettan var favorittippad, inte minst sedan ytterligare två svåra konkurrenter försvunnit. Jenny Johansson, Ulricehamns OK, var även hon hemma med förkylning och Uppsalatjejen Gunilla Svärd, VM-femma på sprint i fjol, bommade bort sig i kvalet.

Vid varvningen knappt halvvägs ledde Emma Engstrand finalen, sedan kom misstagen.

- Först missade jag vid nian och tänkte att nu tappar jag ledningen. Sedan tog jag fel på husen vid förvarningen. Man tänker att man nästan är i mål och så slappnar man av för tidigt, säger Borlängetjejen.

Farten var det dock inget fel på och loppet räckte ändå till ett SM-silver, som Engstrand fick dela med ryskan Tanja Ryabkina, tävlande för Stockholmsklubben Hellas.

- Så det var väl en okej insats ändå, betygsätter Emma, men besvikelsen lyser igenom.

Nu gick segern till Anna Mårsell, Linköpings OK, med 23 sekunders marginal.

På herrsidan fanns tre dalahopp från Malungs OK i finalen. Det kunde ha varit ytterligare en om inte Anders Åkerman varit en retlig sekund för långsam i kvalet. Veteranen i gänget, Håkan Eriksson, vann ett av kvalheaten sju sekunder före klubbkompisen Grant Bluett. Sprintvärldsmästaren från 2001, Jimmy Birklin, var femma i det andra heatet.

Men det var definitivt inte Malungs dag. Både Grant Bluett och Håkan Eriksson, SM-vinnare på distansen 2002, felstämplade i finalen.

För Jimmy Birklin slutade tävlingen egentligen redan vid tredje kontrollen, åtminstone mentalt.

- Det var bara en liten kortsträcka och jag irrade över en minut. Såg till och med kontrollvakten utan att hitta själva kontrollen. Efter det tappade jag inspirationen helt, säger Jimmy, som slutade tolva, 1.22 efter segraren.

Vann gjorde Jonas Pilblad från Skogsfalken.

Det stora utropstecknet för Dalarnas del kom i den yngsta damklassen, D18. Löpstarka Eva Svensson, IFK Mora, vann med 23 sekunder före Johanna Jonsson, Tisaren. Kåres Eva Tiselius tog en fin fjärdeplats.

- Det var ganska lätt, men man får inte slappna av för mycket för då bommar man, säger Eva Svensson, som själv var överraskad över segern.

- Jag har bara gjort ett bra orienteringslopp tidigare i år och det var förra helgen, säger Eva.

Ytterligare en sprint-SM-medalj gick till Dalarna i H20-klassen genom Ulf Troeng, Dalaporten. Han tog brons, bara sju sekunder från seger i tävlingens tuffaste klass, som vanns av Anders Holmberg, Järla. Här hade Moras Martin Johansson ett fint lopp på gång, men han missade att stämpla vid varvningen och tappade mycket tid när han insåg misstaget och fick vända tillbaka.

SARA THÖRN

Mer läsning

Annons