Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mellberg får äntligen spela mittback

Annons

Fotbollslandslaget lagkapten har sagt samma sak i tre års tid:

- Jag är bäst som mittback.

Hade sade det igen efter träningen på magnifika 7 november-stadion dagen före onsdagens landskamp mot Tunisien - men med den viktiga skillnaden att Mellberg nu var förvissad om att han skulle få bli mittback även i landslaget.

I Premier League har Aston Villas kapten varit så övertygande i sin centrala roll, att han valdes till januari månads bäste spelare i en supporteromröstning anordnad av det brittiska spelarfacket. Svensken fick ovanligt många röster från motståndarfans:

- Smickrande. Men jag vet inte om jag varit så jäkla bra att jag varit bäst i ligan under januari. Jag har varit lagkapten i Aston Villa och det har gått bra för oss i januari.

Men i blågult har Mellberg bara fått börja tre av sina 30 landskamper i favoritpositionen. De tre kamperna - mot Österrike i Graz den 29 mars 2000 (1-1), mot Turkiet i EM-slutspelet i Eindhoven den 15 juni 2000, mot Schweiz i Geneve den 25 april 2001 (2-0) - är också de som den Gullspångsbördige 25-åringen kallar sina bästa.

Att mittbackschansen kommer mot Tunisien är också en konsekvens av att VM-backarna Johan Mjällby, Patrik Andersson, Andreas Jakobsson och Teddy Lucic är eller nyligen har varit skadade. Namn som Kleber Saarenpää och Joachim Björklund, som tidigare petat ut Mellberg på högerkanten, finns inte heller med mot Tunisien.

Blir du högerback igen när det blir EM-kvalmatch mot Ungern i april?

- Jag hoppas ju inte det, jag vill spela mittback, säger Mellberg.

- Jag får väl ge extra stöd till vår högerback så han blir kvar till den matchen, flinar Mellberg.

Mannen som får det extra stödet blir Mikael Gustavsson. 28-åringen, som normalt spelat vänsterback i Helsingborg, är skrällen i startelvan. Han har tidigare bara gjort två landskamper, och ingen av dem under de senaste åren. (TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons