Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med viljan att bli bäst

Annons

Det är förmiddag i Sälen.

Nyvakna, nyfikna semesterresenärer sticker ut huvudena ur sina hyrstugor, sträcker på sig och sneglar med grusiga ögon mot liftarna. Det är fint före, konstaterar de, innan de går till affären vid hörnet och köper frukostbullar.

I en annan del av anläggningen försvinner Andreas Park ner genom snödiset, med siktet inställt på ett gigantiskt hopp.

Planen är att i hög fart flyga tiotals meter upp i luften, rotera några varv och sedan helst landa med brädan nedåt och låta bli att bryta benen av sig.

- Det handlar om frihet, att man just då bara behöver tänka på snowboard, berättar han.

Inför hösten har 33 personer sökt till snowboardgymnasiet i Malung, visat upp sig för tränarna och väntar nu på besked. Fem kommer in.

- Vi måste vara så pass rättvisa att vi ser dem åka. Det kan faktiskt sitta någon tomte i skogen och vara jätteduktig trots att han aldrig tävlat, säger Pontus Ståhlkloo från Mora.

Han är en av två tränare på skolan, har vunnit fyra SM-guld i halfpipe och världscupen i bordercross.

Den andra tränaren heter Per Gysenius. Båda vet vad som krävs för att lyckas i sporten och slår snabbt undan alla fördomar om att snowboardåkare är lata och bekväma.

- Eleverna tränar en otrolig mängd, men de vet inte om det själva. De ser det inte som träning, utan som att de åker snowboard och lär sig nya trick, säger Per.

Innan snön lagt sig i backarna tränar eleverna på andra sätt för att bygga upp den styrka, koordination, kondition och smidighet som krävs för att hålla säsongen ut.

- Försök hänga på en snowboardåkare en hel dag, utan att ha träningsverk efteråt, uppmanar Per.

Jonathan Nilsson lämnar kanten på hoppet, svävar tillsynes tyngdlöst och gör en Cab 360; ett ganska grundläggande trick med ett varvs rotation.

Denna dag handlar det om 360-tävling i Sälen. Var och en av eleverna får två chanser på sig, medan Per står uppe på hoppet med videokamera. Efteråt får eleverna själva bedöma vem vinnaren är.

Då och då är det någon som tappar balansen, tvingas sätta ner en hand eller till och med ramlar. Men även om Per och Pontus erkänner att skaderisken är stor i sporten, har deras elever den grundträning och skicklighet som krävs för att klara sig från de flesta missödena.

Andreas Park var själv skadad förra säsongen. Men nu är han tillbaka, med två tredjeplatser i tävlingar som resultat. Och slutmålet är tydligt.

- Jag vill ha snowboard som jobb; åka runt, tävla och bara ha kul. Men för att lyckas måste man synas. Man måste bli intressant.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons