Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med revansch i blick

Annons

- Nu bygger Pittsburgh ett lag från grunden och vi har dessutom en ny coach i Ed Olczyk. Minnesota visade senaste säsongen att det går att nå långt med små medel och vi blir en underdog nästa säsong, säger Johan.

Fjolårssäsongen började annars rätt bra för Pittsburgh, men skador och trasslig ekonomi fick snart laget på fall.

- När Dick Tärnström skadade sig så föll vårt power play, som så långt hade varit NHL:s bästa, ihop. När vi dessutom på grund av ekonomin tvingades sälja Kovalev till Rangers var det droppen, menar Johan.

I slutet av december fick Johan ett skott på nyckelbenet i en match mot New York Rangers.

Han fortsatte, trots vissa problem, att spela men några veckor senare, på en träning, slog han upp nyckelbensskadan.

- Det var av och hade förmodligen varit det ända sedan matchen mot Rangers.

När Johan blev skadad kallades Sebastien Caron upp från farmarlaget och gjorde succé. När Hedberg kom tillbaka efter skadan fick han därför dela målvaktssysslan med Caron.

Vid NHL-draften i midsomras plockade Pittsburgh kanadensaren Marc-Andre Fleury, en 18-årig målvakt som spås en lysande framtid och som gör konkurrensen om platsen som förstemålvakt i klubben ännu tuffare.

- Men det är tveksamt om klubben väljer att plocka upp en orutinerad 18-åring redan den här säsongen. Allra helst med tanke på att vi har ett ganska ungt och orutinerat lag. Men det är klart, är han ruskigt bra på trainingcampen så får han kanske chansen direkt.

Hedberg har nyligen fyllt 30 år och blir en av Pittsburgh mest rutinerade spelare. Ett lag som tappat ett antal stjärnor och där det är tveksamt om stjärnan Mario Lemieux fortsätter.

- Ja, han vet nog inte ens själv hur det blir med det, gissar Johan.

Själv har Johan ett år kvar på det treårskontrakt han skrev på hösten 2001. Men han stannar gärna längre än så i Pittsburgh.

- Både jag och familjen trivs jättebra och att det fungerar socialt är väldigt viktigt.

- När mitt kontrakt går ut nästa år vill jag gärna skriva ett nytt flerårskontrakt med klubben, men med tanke på att det förmodligen blir en spelarlockout nästa höst kanske det får vänta.

Efter den här säsongen går avtalet mellan NHL-spelarnas fackförening, NHLPA, och NHL-klubbarna ut och ett nytt avtal verkar vara svårt att få till stånd.

Allt talar därför för en spelarlockout säsongen 2004-05.

- Det inträffade senast i mitten av 90-talet och då kom spelet i gång i januari. Nu finns risken att det inte blir något spel på hela säsongen.

Skulle så bli fallet finns chansen att de svenska NHL-spelarna kommer hem till Sverige och spelar i elitserien.

- Blir det lockout är det inte omöjligt att jag kommer hem och spelar i elitserien och då är Leksand det hetaste alternativet. Vi har ju huset här och det är i den klubben hjärtat finns.

Familjen Hedberg stannar i Leksand till slutet av augusti då de flyttar tillbaka till det nyinköpta huset i Pittsburgh.

En dryg månad senare drar en ny NHL-säsong i gång.

En säsong som ska ge Johan och Pittsburgh revansch för förra säsongens misslyckande.

THOMAS LIND

Mer läsning

Annons