Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med karta, kompass och mtb

Annons

Har någon hört talas om mountainbikeorientering?

Kanske inte den allra vanligaste sporten.

- Men i Finland växer den, konstaterade Mikko Ortman, sedan han vann herrarnas tremilsbana, men endast sex sekunder före tvåan, Domnarvets Tobias Åslund. Finskt blev det även i damklassen genom Päivi Tommola.

Det var premiär för mountainbikeorientering på Idre fjäll och det på vilodagen i Idre veckan.

- Någon vila blev det här knappast, pustade skidorienteraren Bertil Nordqvist sliten efter de två milen runt- och över Idre fjäll.

De svenska landslagsåkarna i skidorientering testade glatt den nya tävlingsformen och framförallt för Domnarvets Tobias Åslund gick det riktigt bra. I mål var han endast slagen av världsstjärnan Mikko Ortman med sex sekunder efter tre mils tuff cykelorientering.

- Det här var en bana som var tuffare än världscupbanorna vad gäller stigningar och utförskörningen, men orienteringsmässigt var det nog lättare, summerade Mikko Ortman dagen.

Grym utför var också Pär Häggberg, jämte som studerar på skid-o gymnasiet i Mora. Det var också utför som han åkte ifrån sina medtävlare i 20 kilometers klassen.

I damklassen blev det också finsk seger genom Päivi Tommolo.

På den kortaste banan blev det leksandsseger genom Kalle Dahlin,

- Det här är en sport som är större än fotorientering på kontinenten så det här är ett sätt att haka på och testa, säger Kart-Bosse Lindwall som tillsammans med Idrefjällens Orienteringsklubb svarade för arrangemanget som lockade 60 startande.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons