Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mattias drar till fjälls

Annons

I år utgår tävlingen från Storlien. Det är gemensam start i dag klockan tio.

- Finns det en slalombacke så startar de alltid i den, men i år tror jag inte att det finns någon, berättar Mattias.

Löparna springer i par, så det räcker att en kan orientera men att båda är löpstarka. I år är det ett starkt startfält i H21. På startlistan står bland andra skidåkaren Anders Södergren tillsammans med Mårten Handler och Vasaloppssegraren Oskar Swärd tillsammans med Bertil Nordqvist.

Mattias ska springa med Jonas Bengtsson, en kille från Linköping. De träffades under studietiden. Mattias som är orienterar kommer att sköta karta och kompass. På kalfjället är det lättare orientering, men i fjällbjörkskogen är det lite svårare.

- Vi kom sjua förra året, men i år är det tuffare konkurrens. Vi siktar ändå på en placering runt sjua- åtta, säger Mattias.

Runt Storlien är det lite flackare än området där fjällorienteringen gick i fjol. Uppe på fjället är det ganska lätt löpning, men det kan också vara stenigt och besvärligt. På andra ställen är det mossar som suger kraft, plus att orienteringen sker i fjällen - så det är stora höjdskillnader.

- Det är en utmaning och det är skoj.

Det är lätt att ta slut eftersom tävlingen pågår under så lång tid. En etapp kan ta mellan tre och fyra timmar, beroende på hur kroppen känns. Det gäller att få i sig energi hela tiden.

- Jag brukar ha med mig russin och sportdryck och energikaka i nödproviant. När man kommer i mål är det bara att äta, vila, äta igen och ladda inför nästa etapp. Efter sista etappen är det bara att slappa och njuta.

Mattias ser Fjällorienteringen som ett bra träningstillfälle men har målet på SM i september.

MATILDA BUSKE

Mer läsning

Annons