Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats ger inte upp

Annons

- Jag håller fortfarande på att rehabilitera mitt knä, säger Mats. Benet har vilat så mycket att det är dåligt med muskler på låret. Musklerna måste byggas upp igen, innan jag blir fullt återställd.

Det var en svår skada Mats drabbades av. Han fick en smäll över knäet, som fick nedre kulan på lårbenet att svårt skada övre delen på underbenet.

- För att över huvud taget få stadga på det hela opererade läkarna in en plåt i knäet.

En plåt som han hoppas så småningom går att operera bort.

- Jag har problem med en skruv i plåten som sticker ut och stör mig lite grann, säger Mats. Den irritationen slipper jag inte förrän plåten är borta.

Senaste månaden har Mats varit så återställd att han kunnat börja köra motorcykel igen.

- Och det får jag nog mycket tacka simhallen i Vansbro för, säger Mats. De har ställt upp helhjärtat för mig, och låtit mig vattenträna med flytväst i bassängen både tidigt och sent. De har varit fantastiska.

I bassängen har Mats "sprungit" i vattnet. En motion som inte belastar knäet, men som ändå ger möjlighet till träning av benens muskler.

- Det kändes utmärkt i helgen, när jag åkte endurotävling i Gävle, säger Mats. Jag tog det lite lungt i de svåra partierna, men drog i stället på där det gick.

Det låter som en motionskörning, när man hör Mats berätta. Att han vann tävlingen - första deltävlingen av Dala Vinter Enduro Cup framgår inte. Men så var det.

- Jag kommer att köra ytterligare en del endurotävlingar i vinter, säger Mats. Men inte helgens Trettondagsrunda. Då ska jag på bröllopp hos en kusin. Men jag tänker åka så mycket jag kan innan det blir dags att åka till Belgien igen. I slutet av januari.

Tillbaka till Jacky Martens Husaberg proffsstall. Ett stall där Mats i fjol var främste poängplockare, och där resultaten dalade sedan Mats råkat ut för sin olycka.

- Men vi har skrivit kontrakt på ytterligare ett år, och målet den här säsongen är att jag ska komma tillbaka till samma läge som före skadan i fjol - ett läge där jag tar poäng i varje tävling och har en chans att ta mig in på Topp 15. Nu har jag också fått en mycket god teamkompis, säger Mats. Jocke Karlsson från Tranås MS, som i fjol körde för en engelsk klubb. Men nu både bor och tränar vi ihop. Så nu ska det bli åka av.

Jocke och Mats är gamla bekanta. I själva verket har Jocke även han en fot i Dala Järna. Hans mamma härstammar därifrån.

- Så Jocke är en halv Järnabo, skrattar Mats. Tillsammans ska Jocke och jag sporra varandra till allt bättre resultat. Och vi har tagit som en personlig målsättning att lägga beslag på både guld och silver i SM.

Vem som ska ta vad vill han dock inte gå in på.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons