Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mathias är bäst i världen

Annons

Segermarginalen blev 17 sekunder till Frode Estil som försökte men snabbt gav upp tanken på att hinna ikapp Fredriksson.

Det hade varit ännu mer om inte avslutningen inne på stadion mer varit ett ärevarv inför 11 000 jublande åskådare.

Men frånsett segern segerglädjen, hyllningarna, priserna och pokalerna var det också en kritisk världscupvinnare efter segerloppet:

- Första varvet gick det ju inte att åka skidor. Solen hade gjort det uppåkta spåret sjöblött. Det blev ju rena Kalle Anka-tävlingen, inte värdig världscupen. Att ligga först var fullständigt hopplöst. Jag försökte men gav upp alla sådana tankar nästan direkt..

På det andra klassiska varvet blev det dock något bättre. Och bara några kilometer efter att de klassiska "vattenskidorna" bytts mot skatingskidor satte mäster Fredriksson in segerrycket.

- När det blev fristil och nya spår blev det jämna förhållanden. Och motivationen var inget problem inför den här publiken. Jag hade som sagt inget emot att få en anledning att fira en helg till.

Och kanske ännu en. Nästa helg är det femmils-SM i Boden.

- Den ska jag åka. Möjligen flyktingloppet i Jämtland också. Men sedan är det äntligen semester.

- Visst känns det bra. Jag har gjort min bästa säsong någonsin, inte gjort ett enda dåligt lopp. Att skidspetsarna inte gick åt rätt håll för mig under VM i Val di Fiemme är inte mycket att säga om.

I skuggan av fantastiske Fredriksson grejade Jörgen Brink bronsplatsen i den totala världscupen efter ännu ett bra lopp.

Brink blev trea - förstås - knappt slagen i en spurt mot Frode Estil.

Frode vann tack vare god svensk (!) coachning.

- Jag hörde att de svenska ledarna skrek till Jörgen att välja det vänstra spåret på upploppet. Då förstod jag naturligtvis att det var bäst och valde det. Tack för hjälpen, sa Frode.

Men Jörgen var inte så ledsen för det:

Han blev trea efter att slutat på exakt samma totalpoäng som tysken Axel Teichmann som blev tolva i lördags.

Båda har dessutom var sin seger i vinter. Men Jörgen har en andraplats också, vilket avgjorde den "fotofinishen".

Långt bakom de främsta gled en trött Per Elofsson i mål:

- Det här var inte min dag. Kroppen var helt kraftlös. Men det var ändå kul att få avsluta säsongen inför den här fantastiska publiken, sa den tillfälligt (?) avsatte svenske världscupkungen.

HANS DAHL

Mer läsning

Annons