Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästaren kom till Mora

Annons

Yagyu shingan ryu heihojutsu är en mer än 400 år gammal krigskonst som utvecklades av samurajerna under Sengoku-jidaikriget i början av 1500-talet.

- Men givetvis handlar det om självförsvar. Att ha kontroll över kroppens motorik, med bra fotarbete och bra balans. Med detta i grunden kan man glida undan från slaget och lägga ner personen på marken utan att behöva ta till våld, förklarar Ulf T. Häggman från Mora Budo som arrangerade lägret.

Yagyu shingan ryu heihojutsu är en väldigt ovanlig företeelse utanför Japan, men i Japan är det en av grenarna i budo som respekteras mest.

Ett exempel på det är att grenen bara finns i Australien, Paris och Sverige.

- Stämmer bra, det. I höst får vi hit Sensei Per Eriksson som instruktör.

- Han har gått i Philip Senseis skola i Australien och vi får den första filialen i Sverige, berättar Ulf T. Häggman stolt.

Philip Sensei, det vill säga Philip Hinshelwood, började intressera sig för budo 1971 och än i dag har han mycket att lära.

- Shimazu Kenji Sensei (stormästaren) lever i fel århundrade. Han är bara 1,55 lång men har ett fantastiskt rykte och han lever verkligen upp till både sitt rykte och sin titel. Han är en stor krigare genom att han sitter på en unik tradition med stora kunskaper.

- Han hade varit en stor krigare om han fötts tre- fyrahundra år tidigare, säger Philip Sensei.

Att Mora lyckades få hit Philip Sensei beror på att Sensei Per gick i hans skola. När Sensei Per sedan kom hem lärde han ut grunderna till en kille som kom till Mora Budo.

På den vägen fick Mora detta unika tillfälle och i höst tillhör också Sensei Per Mora Budo.

- Philip Sensei trivs väldigt bra här, det är hans första besök i Sverige.

- Om vi har tur lyckas han ta hit stormästaren nästa år. Det skulle i så fall vara riktigt stort, vill Ulf T. Häggman ha sagt.

Riktigt stort var det redan nu. Vad månde bliva?

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons