Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin uttagen till NM

Annons

Innan Martin helt respektlöst visat elitseriens suveräna ledare ryggen den avslutande kilometern, hade han visat förbundskaptenerna Göran och Lars Andersson (den senare ansvarig för B-landslaget) att han för tillfället är en av Sveriges bästa herrseniorer.

- Det som är Martins styrka är nog framför allt hans respektlöshet, analyserade Lars Andersson medan Martin pustade ut och fyllde på vattendepåerna efter säsongens absolut tuffaste och mest svårorienterade elitseriedeltävling.

Och Moragrabben, som fått sin orienteringsfostran i Avesta OK innan familjen för bara något år sedan flyttade upp till Ovansiljan, kunde inte annat än njuta av både tredjeplatsen och A-landslagsplatsen.

Det ska bli intressant att se vad energiknippet kan göra vid elitseriefinalen i Umeå, som avgörs samtidigt som lång-SM. En tävling där Novikov, som ju tävlar för finska Delta, får delta utom tävlan vad det gäller SM-tecknen.

Martin öppnade tävlingen stabilt innan en onödig sväng vid åttonde kontrollen gjorde att Mats Troeng från OK Linne i Uppsala kunde fånga in honom.

- Strax innan varvningen och den sista rundan på fyra kilometer kom Novikov ikapp och då var det bara att lägga sig på rulle fram till den näst sista kontrollen, då jag gick upp och drog på det som gick, berättade Martin, som inte var alltför imponerad av ryssens framfart.

- Det gick betydligt lugnare än vad jag trodde att det skulle göra då han kom ikapp oss, berättade Martin efteråt.

- Den här "resan" med Novikov kommer Martin att ha nytta av i fortsättningen. Nu såg han att man inte behöver ligga på maximalt överallt utan att det lönar sig att ta det lugnt då det är svårare partier, trodde Lars Andersson.

Banläggaren Hans Johansson, bördig från Orsa, hade strängat en både fysiskt och orienteringstekniskt sett tuff bana. Hela 32 kontroller utplacerade på den dryga banan, som Novikov behövde dryga en och en halv timme för att avverka.

- En mycket bra genomkörare där dagens bana var den absolut svåraste. En fantastiskt nyttig helg i mina VM-förberedelser, berömde ryssen banläggarna vid helgens elitseriesamling.

Ett betyg på banorna som bara gör unge herr Johanssons insats än mer imponerande.

Inför finalen ligger Martin 33 poäng efter Mats Troeng och Johan Modig, som båda delar andraplatsen, 37 poäng efter Novikov.

Bara en skada eller ett jordskred kan hindra ryssens slutseger kan tyckas.

Men med Valentins genomklappning vid fjolårets elitserietävling i samband med Dala-Touren i minnet så är det säkrast att inte ta ut segern i förskott. Hinner sommarvärmen komma till finaldagen så kan mycket hända.

En missnöjd Kalle Dalin floppade rejält och blev 25:a efter att ha varit sexa i lördagens medeldistanslopp, där Malungs Staffan Eriksson slutade tvåa. Ett lopp som gav skogsmården en starttid i elitserien. Något han tackade för genom att ensam löpa sig till en sjätteplacering.

Varning utropas till lång-SM för Staffan, som väntar på det riktigt stora genombrottet.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons