Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin siktar högt

Annons

- Petningen ur landslaget är något jag försökt förtränga. Att jag är en man för landslaget, tycker jag att jag har visat nu, säger Martin.

VM i S:t Moritz, som startar nu på lördag, blir hans fjärde världsmästerskap.

I Sierra Nevada, Vail och Sestriere har han funnits med - utan att komma i mål...

- Jag har varit lite ostabil tidigare, samtidigt som jag bränt ur allt för att prestera bästa möjliga. Nu är jag stabilare och målet är givetvis att stå på benen, men samtidigt är det bara full fart som gäller.

- Annars är jag chanslös!

I världscupen har Sverige bara haft två platser i herrarnas slalom. Markus Larsson har haft en "egen" plats, och sedan har Martin och Johan Brolenius, som också petades ur landslaget i våras, fått dela på den andra platsen.

Därför har det "bara" blivit tre världcuptävlingar för Martin den här säsongen.

I Park City var han 34:a, i Bormio 21:a och i Wengen 31:a. Vid ett tillfälle har han alltså lyckats kvala in till det andra åket.

- Det gick bra för mig där. Jag var 22:a efter första åket, med mitt höga startnummer, 52. I Bormio slog jag Markus Larsson med åtta tiondelar, och det är nog mycket den insatsen som gör att jag nu får köra i VM, menar Martin.

I Wengen missade Martin att få åka det andra åket med blott fyra hundradelar.

- Jag kände mig i bra form i Wengen och säkrade lite i mitt förstaåk. Där hade jag startnummer 52 och låg på 24:e plats när jag kom ner. Jag trodde att jag kvalat in, men de fanns de åkare med ännu högre startnummer som åkte lite snabbare.

Sälengrabben har också tävlat framgångsrikt både i Nor-Am, en fjärdeplats som bäst, och i Europacupen, där han varit femma och sexa.

- Eftersom det finns så många slalomspecialister, har klassen på Europacuptävlingarna varit bra. Jag har bland annat slagit Kostelic, berättar Martin.

En annan åkare som han tränat en hel del med är finländaren Kalle Palander, som vunnit de senaste två världscuptävlingarna.

- Honom har jag åkt jämnt med på träning, och även slagit, säger Martin.

Problemet för Martin att nå riktigt högt upp i resultatlistorna är givetvis hans höga startnummer. I världscupen har han startat som 50-55:e man.

I VM blir det lite bättre, då varje nation bara får ställa upp med fyra åkare.

- Det innebär att Slovenien, Östterike, Norge, Schweiz "tappar" lite åkare. Ett startnummer kring 35-40 borde det kunna bli, och det betyder givetvis en del.

Vilka förhoppningar har du inför VM?

- Höga. Topp-tio är vad jag siktar och hoppas på. Du kan inte åka till ett VM med målet att få åka det andra åket, säger Martin, som tävlar på VM:s sista dag, den 16 februari.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons