Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Martin Larsson kör för seger

Annons

Men Vasloppskungen förstår varför elitåkarna uteblir, däribland de starkaste svenskarna Mathias Fredriksson och Anders Södergren.

- Det är ju ett omänskligt program i världscupen. Många åkare är rejält slitna efter urladdningen i OS och nu väntar tre tuffa världscuptävlingar inom loppet av fyra dagar i Dalarna (Svenska Skidspelen), säger Oskar Svärd som vann 2003 och 2005.

Den 29-årige yrkesmilitären Oskar Svärd från Ulricehamn är redo att försvara sin kungakrona. Men uppladdningen har inte varit den bästa.

- Allt började så bra då jag blev tvåa i ett långlopp i Kina några dagar efter nyåret, men jag drog på mig en sjukdom (mykoplasmainfektion) som slog ut mig under hela januari.

- Jag kunde inte köra en enda tävling och det blev si och så med träningen. Inte alls den uppladdning som krävs för att vara i toppslag inför Vasaloppet, tvingas Svärd konstatera.

På söndag väntas en invasion från väster som saknar motstycke i Vasaloppets långa historia - 2 100 norrmän står redo för att från Berga by invadera Mora.

I spetsen för angreppet mot Kung Oskars krona står bröderna Aukland - Anders 32 år och Jörgen 29 år.

I den svenska försvarslinjen står två svenskar i ett lag som sponsras av svenska försvaret, förutom yrkesmilitären Svärd är det hemvärnsman Martin Larsson, 25, bosatt i Borlänge men tävlar för Arvika.

- I år nöjer jag mig inte med en andraplats.

- Nu vill jag vara med ända in i mål, säger Martin, som fick se sig besegrad av Svärd i fjol.

Det finns mycket som talar för att det blir en triumf på söndag för Martin Larsson. Han är svensk, utländska åkare har av tradition svårt att hinna första till Mora. Larsson har också nått bättre placeringar för varje år han startat - 24-16-2.

- Jag har kunnat träna kanonbra och har ökat träningsdosen med cirka 150 timmar. Jag känner mig mycket starkare och mitt bästa vapen stakåkningen har blivit ännu vassare, säger han väl medveten om att den tunga stakåkningen över de milsvida myrarna tagit musten ur många starka armar.

Att få vinna en ädel medalj i OS var Martin Larssons stora mål den här säsongen.

- Dit nådde jag inte.

- Men ett mål har jag kvar - att vinna Vasaloppet.

OVE BYSTRÖM (TT)

Mer läsning

Annons