Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria - svensk silverskräll i JVM

Annons

Ekaterina Vorontsova och Chris Jespersen heter mästarna i masstart 15 respektive 30 kilometer i fri stil.

Men silvret i damklassen hamnade i Sverige sedan Maria Rydqvist gjort sitt livs lopp och skejtat i mål som tvåa, metern före ryskan Irina Artemova.

- Jag drömde om medalj men trodde inte på möjligheterna. Var 21:a och 22:a i fjol och hade ingen bra dag vid fristilsloppet i Idre-SM förra veckan, konstaterade den förra Domnarvetåkaren sedan hon hämtat sig från glädjechocken.

- Jag har haft kanonskidor, har aldrig haft bättre. Märkte snabbt att jag hade bättre glid än Irina, hon åkte ifrån uppför men jag kom igen utför och på platten. Åt Ekaterina som försvann på direkten kunde vi inget göra

Den nybakade silvermedaljösen började åka skidor i sju-årsåldern i Vi vill från Smålands stenar. Guld vid JSM på distansen tio kilometer fritt för två år sen är tidigare den främsta meriten i skidspåren.

Maria gör sin andra säsong i Stockvik och har glada minnen från Sollefteå från ungdomsåren då hon spurtade hem segern i Folksam Cup på skidstadion på Hallstaberget.

- Jag har alltid varit lite bättre i skate men kan åka bra i klassiskt också, får se om jag står över någon av de övriga sträckorna för jag vill vara pigg i stafetten. Det är ju en bra chans för oss.

Före detta klubbkompisen Julia Limby, som precis som Maria lämnade Domnarvet förra säsongen var kanske ett större hopp efter framgångarna i Idre-SM förra helgen.

Men en liten släng av magsjuka gjorde att hon inte riktigt stod att känna igen.

- Jag kräktes i går och hade svårt att äta men kom överens med lagledningen om att åka då jag aldrig kände mig riktigt sjuk, men kroppen stod inte att känna igen.

- Jag var seg och på andra varvet så blev jag stum, konstaterade Julia.

Hon tror inte att magsjuke-slängen ska spela någon roll på torsdag då hon får åka favorittekniken klassisk åkning. Visserligen är fem kilometer i kortaste laget men då åker Julia för medalj. Revanchen lyste redan ur ögonen på Moratjejen sedan hon gratulerat Maria till silvret.

I grabbarnas tävling såg ryssen Eugeni Dementikov ut att ha punkterat loppet på samma sätt som landsmaninnan Vorontsova några timmar tidigare. Men ledningen på dryga minuten efter 22,5 kilometer smälte snabbt när ryssen gick in i väggen.

En kilometer före mål passerade norske Chris Jespersen ryssen som fick nöja sig med bronset sen landsmannen Alexei Pethukov plockat honom på upploppet.

Morakamraterna David Holmberg gjorde ett habilt lopp och blev näst bäste svensk med sin artondeplacering.

- Jag är nöjd. Återstår att se om jag får åka något mer individuellt lopp, sa David som bäddat bra för att få ta en av fristilssträckorna i söndagens stafett.

Vi får se vad förbundskaptenen Joakim Abrahamsson och kompani hittar på.

Men först ska Julia Limby försöka ta revansch i morgondagens femkilometerslopp.

PER NYLANDER

Mer läsning

Annons