Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria redo för touren

/
  • Maria Rydqvist hade det tungt i slovenska Rogla, men tror bara att det var en tillfällig dipp. Nu ser den 28-åriga landslagstjejen fram emot julfirande med familjen och sedan utmaningen Tour de Ski.

Den sista tävlingshelgen inför Tour de Ski blev allt annat än lyckad för Maria Rydqvist.
Men någon fara för formen inför stundande tour tror inte Maria att det ska vara.
– Det var nog den höga höjden som ställde till det, menar älvdalsåkaren.

Annons

En 43:e plats i masstarten i Rogla på tio kilometer och 53:a i sprint var knappast något som imponerade på förbundskaptenen Rikard Grip.

– Nej, det gick inte så bra, kan Maria bara konstatera.

– Vet faktiskt inte riktigt vad det berodde på, det kändes bra inför Rogla och det känns inte som att jag är i dålig form.

Förklaringen ligger nog i den höga höjden, tror Maria.

– Det är ju lite speciellt att tävla på hög höjd och jag sprängde mig lite i lördags. Visserligen borde jag ha kunnat hålla den fart jag hade om jag varit i slag, men när det dippar på hög höjd, så är risken stor att man gör det rejält.

Hon tog sig i mål drygt tre minuter efter segrande Justyna Kowalczyk. Sprinten gick inte heller bra, men Grip vet var han har den småländska 28-åringen och när truppen till Tour de Ski presenterades fanns Maria med.

Förra säsongen placerade sig Rydqvist som 15:e totalt och hon hoppas på något liknande i den kommande touren.

– Helst vill jag förbättra fjolårets placering, men blir jag topp 15 totalt, så är jag nöjd. I någon eller några lopp hoppas jag på topp tio.

Närmast väntar träning och julfirande innan det nästa vecka bär iväg. Maria både hoppas och tror att hennes dipp i Slovenien var tillfällig.

– Nu gäller det att komma med fulladdade batterier till touren. Säsongen har varit ganska bra, men jag har inte fått till den rätta fullträffen än. Fast jag är inte orolig, säsongen är lång och jag tror det kommer att lossna.

Ett orosmoment inför touren är att Charlotte Kalla blivit sjuk och tvingas till en penicillinkur för att försöka friskna till i tid.

Anna Haag däremot går åt andra hållet. Hon avstod Rogla och har börjat träna igen med sikte på touren.

En som definitivt sagt ifrån Tour de ski är Annas klubbkompis i IFK Mora, Sofia Bleckur. Den 27-åriga Rättvikstjejen svarade för en mycket bra insats i Rogla med en 15:e-plats och var ett aktuellt namn för truppen till Tour de Ski.

– Men mina luftrör pallar inte för det, så jag har självmant sagt ifrån, berättade Sofia i måndags.

Efter snack med personlige tränaren Magnus Ingesson, förbundskapten Grip och en hel del funderande bestämde sig Sofia.

– Jag har haft problem med mina luftrör i många år och det har varit likadant den här vintern. Det kan gå bra att åka, men efteråt blir jag hostig och slemmig, så jag skulle nog inte klara en hel tour, menar Sofia.

Annons