Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria redo för Aten-OS

Annons

- Ja, det var skönt att få höra att man blivit uttagen. Verkligen glädjande, allra helst med tanke på att man gått några dagar i ovisshet, säger Maria då vi når henne på telefon i Stockholm.

Trots sina två medaljer i EM, kunde hon inte känna sig säker på en plats i OS-truppen. Men i tisdags kom det så hett efterlängtade beskedet som Maria Östling hoppats på.

- Jag har inte vågat tro någonting egentligen. Jag har verkligen legat lågt och inte vågat planera träningen förrän jag fått besked.

Hon har väntat förr - och fått negativt besked. Inför OS 2000, kunde hela svenska folket framför tv-apparaterna se en gråtande Maria ta emot det smärtsamma beskedet att hennes tider inte räckte för att komma med till Sydney-OS.

Hon satsade ett år till och tog sig till VM. Men det blev inget roligt mästerskap för den svenska bröstsimmerskan och efter det lade hon av med elitsatsningen.

Men det skulle visa sig att Maria hade mycket ogjort i bassängen. För ett år sedan bestämde hon sig för att göra comeback och satsa mot OS i Aten.

- Att jag inte kom med för fyra år sedan, var en stark bidragande orsak till att jag ville satsa på nytt. Jag ville heller inte sluta med personliga rekord som är så långt tillbaka som 1995.

Och Maria har kommit tillbaka sensationellt bra. Hennes gamla rekord har rykt, ett efter ett, och nu har hon nya personbästa på såväl 50, 100 och 200 meter på kort bana samt 50 och 100 meter på lång.

- Det är bara på 200 meter som mitt gamla rekord står sig, konstaterar hon.

Under långbane-EM i Madrid svarade Maria Östling för sitt livs mästerskap. Brons på 100 meter följdes upp av den ädlaste valören på halva distansen.

Hon hade tidigare aldrig tagit någon individuell medalj på ett mästerskap. I Spanien tog hon två - snacka om jackpot.

- Det var otroligt häftigt och roligt, försöker Maria beskriva känslan i sin EM-succé.

- Visst har jag varit med och tagit medaljer i lagkapper, men det går ändå inte att jämföra med en individuell, menar hon.

Och medaljerna öppnade OS-dörren för 26-åringen, som startade sin simkarriär i Mora. En karriär som hon nu får kröna med sitt andra OS.

- Jag var faktiskt med redan i Atlanta 1996. Jag kör med åttaårsintervaller, skojar Maria om sitt OS-deltagande.

Den gången var hon 18 år ung och grön och placeringarna blev blygsamma. Nu är det en rutinerad tjej som laddar för sitt andra olympiska spel.

- Jag tror jag kommer ha stor nytta av att ha varit med så länge. Målet är final, vilket jag anser ha stor chans att ta, och väl där är det bara att kämpa om placeringarna, säger Maria Östling.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons