Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria Östling satsar vidare

Annons

Vid 26 års ålder fick den före detta Morasimmerskan sitt individuella genombrott i somras. Efter många års slit i vattnet belönades hon med ett guld och ett silver då långbane-EM avgjordes.

Den fina insatsen i Spanien bidrog till att Östling kvalificerade sig till Aten-OS. Men det blev ett allt annat än ett minnesvärt mästerskap för Maria som inte ens överlevde försöken.

- Det blev ett rejält magplask, beskriver hon sin karriärs andra olympiad.

Trots bra förberedelser och att hon enligt egen utsago var i mycket bra form, blev det "pannkaka" då det var dags för tävling.

- Jag hade tränat bra inför OS och aldrig varit i bättre form, såväl psykiskt som fysiskt.

Det blev ett misslyckande som sved och två månader efter mästerskapet har hon ännu svårt att förstå vad som gick snett.

- Jag kan fortfarande inte acceptera att det gick så dåligt, säger hon.

Det blev ett enda framträdande i OS-bassängen. 100 meter och runt 70 sekunder senare var äventyret i Grekland över för Maria. En sjuttonde plats och sju hundradelar från en plats i semifinalen var långt ifrån vad Östling hoppats på.

- Man hade fokuserat så länge på det här. Jag ville för mycket, vilket gjorde att jag simmade stelt, det låste sig helt enkelt, försöker Maria förklara sitt misslyckande.

- Jag ville så gärna simma igen, för visa att jag är bättre än så här, men tyvärr får man bara en chans i ett OS.

Den 26-åriga svenskan är en veteran i landslaget. Efter misslyckandet i Aten kan det tyckas ligga nära till hands att lägga av. Men sådana tankar hade inte Maria.

- När det gått dåligt tidigare, har jag inte velat se en bassäng på lång tid. Men så kände jag inte den här gången. Jag vet att jag kan mycket bättre än jag visade i OS och ville inte sluta så här. Därför satsar jag åtminstone fram till VM nästa sommar, som avgörs i Montreal.

Men närmast väntar EM på kort bana i Wien i december.

- Bara jag blir frisk någon gång. Jag har varit förkyld i flera veckor och det vill inte släppa, säger Södertörnsimmerskan.

Maria bor i Stockholm sedan ett antal år tillbaka och för närvarande jobbar hon halvtid på simförbundet.

En del av träningen inför stundande EM i Österrike har hon tänkt bedriva i norra Dalarna.

- Jag har inget körkort, men jag tänkte ordna det under hösten. Jag har planer på att gå en intensivkurs i Mora och samtidigt träna med min gamla klubb. Sedan vill jag naturligtvis även gå på hockey, säger den regerande (50 m) Europamästarinnan.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons