Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maria - ett OS-namn mot alla odds

Annons

Hon tillhör ingen central träningsgrupp.

Hon har inga träningsbidrag, inte ens sponsorhjälp till skidor.

Hon tränar betydligt mindre än många av sina jämnåriga.

- Därför är det också extra kul att jag tagits ut att representera Sverige i Ungdoms-OS, säger 17-åriga Falu IK-tjejen Maria Gräfnings.

Maria har i många år varit en duktig skidåkerska.

- Jag har väl för det mesta legat bland de tio bästa i min åldersgrupp. Som bäst har jag väl varit sjua-åtta i skejt på USM och nia i klassiskt. Men jag har aldrig varit med och krigat allra längst fram.

I år har det dock blivit lite av ett lyft för Maria. Ifjol var hon som bäst åtta i en deltävling av Rossignol Cup. I år har han varit med i tre deltävlingar och blivit 3-6-5.

- Det är de fina placeringarna i Rossignol Cup som gjort att jag blivit uttagen. Kanske är en av orsakerna till att det går så bra nu, att jag har fått vara frisk i vinter. Ifjol var jag sjuk före SM och så har det ofta varit.

Maria går inte på skidgymnasium.

- Det tror jag att jag är ensam om bland de uttagna. Men det är ju skönt att se att man kan bli uttagen ändå.

I vinter har det mesta stämt för Maria.

- Jag har tränat rätt, vi har jättefina spår på Lugnet att träna i och jag har en personlig tränare i Christoffer Gluch, som är mycket duktig. Jag känner det också som om det är en fördel att inte bo borta. Jag har ett jättebra stöd hemifrån. Det är himla bra att slippa tvätta, laga mat och valla själv. Men samtidigt saknar man naturligtvis gemenskapen som uppstår på ett skidgymnasium.

I Falu IK är Maria i stort sett ensam juniortjej idag.

- Petra Kindlund brukar åka några tävlingar per år, men hon satsar ju mest på friidrott. Men hon är en mycket bra träningskompis.

Vilken är din målsättningen med starten i ungdoms-OS i Bled?

- Jag tycker att det är toppen bara att ha blivit uttagen. Jag har inte en aning om hur bra dom andra tjejerna är, men jag får väl ge järnet och se hur långt det räcker.

Och några funderingar på att lägga av med skidorna har inte Maria.

- Nej, nu känns allt toppen. Jag kommer att fortsätta att satsa så länge som det känns kul. Och just nu känns det mycket kul att åka skidor, så det lär dröja länge.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons