Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus i juniorlandslaget

Annons

Redan igår, tisdag, anslöt den 18-årige Morakillen till Tre Kronors förläger inför kommande VM. I nästan en veckas tid får han vara med och träna med "stora pojkarna".

- Det ska bli riktigt kul och det är ju inga dåliga spelare man får träna med, konstaterar Marcus som tillsammans med HV 71:s Stefan Liv bildar målvaktspar på lägret.

Nu är det dock inte årets VM som hägrar för målvaktstalangen. Efter lägret med Tre Kronor väntar nästa äventyr för Ernlund - en sexlagsturnering i Ryssland med Småkronorna

- Det ska också bli riktigt roligt. Jag har ju aldrig spelat i något av juniorlandslagen och jag har inte ens varit uttagen till TV-pucken.

- Jag har heller aldrig varit i Ryssland, så även det blir en ny upplevelse för mig.

För Mora IK:s juniorer tog säsongen slut redan förra helgen i och med den andra raka kvartsfinalförlusten mot Frölunda. Två uddamålsförluster mot SM-favoriterna från Göteborg svider förstås, men Marcus får fint plåster på såren med Tre Kronors läger och debut i juniorlandslaget.

- Ja, det kan man lugnt säga. Jag har inget emot att säsongen fortsätter, säger han med ett skratt.

Marcus Ernlund kan se tillbaka på en mycket bra vinter. Det visar inte minst uttagningen i blågult.

- Visst har det gått bra, riktigt bra tycker jag. Det här är min tredje säsong i J20-laget och jag får tacka min tränare (Tomas Montén) som gett mig förtroende, vilket gjort att jag hela tiden utvecklas, säger Marcus tacksamt.

På frågan om hans styrka som målvakt, svarar han lite tveksamt:

- Det är alltid svårt att sätta betyg på sig själv, men jag läser spelet hyfsat bra, tycker jag. Sedan är jag väl ganska snabb, skulle jag tro, säger han ödmjukt.

Som sin förebild nämner Marcus Modomålvakten Tommy Salo.

- Pelle Lindberg var väl duktig, men honom har jag ju aldrig sett spela och jag håller Salo som den bäste målvakt Sverige någonsin haft.

Tre säsonger i Mora IK:s AJ-lag har Marcus bakom sig. Han har ett år kvar som junior, men något spel i MIK blir det inte kommande vinter.

- Nej, nu vill jag spela seniorhockey för att fortsätta utvecklas. Allsvenskan är mitt mål och jag ska höra med Mora om klubben kan hjälpa mig.

Men allra först väntar landslagsuppdrag för Ernlund.

- Jag hoppas det går bra i Ryssland och att man fortfarande har chansen att komma med till JVM nästa säsong. Det är vad jag siktar på, säger Marcus Ernlund.

Moragrabben är inte ensam kille från Dalarna. Uttagen till turneringen i Ryssland är också Leksands Niklas Bröms.

Tilläggas kan att Mora IK:s Jonathan Granström och Martin Gudmundsson är reserver på hemmaplan.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons