Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus gillar krafttagen mot dopning

/

Annons

Det kontraktet innebär att den cyklist som ertappas dopad eller i dopningssammanhang, ska betala motsvarande 2007 års lön till det internationella cykelförbundet, UCI, plus den vanliga dopningsbestraffningen med avstängning.

- Det var naturligtvis inget problem, säger Marcus som både är en stark sympatisör till antidopningsarbetet men också är lite kritisk till hur det genomförs i praktiken.

Förmodligen är han en av Sveriges absolut mest testade idrottsmän i dag.

- Jag skulle tro det. Under den här säsongen blir det nog åtminstone 40 testtillfällen, kanske ännu fler. Det handlar ju om både blod- och urinprov. Men jag har ingenting emot att bli testad. Det är bara bra.

Men: Nu testas han parallellt av fyra olika organisationer och har rapportskyldighet till flera av dem:

- Ja, så är det faktiskt. Här i Sverige är det RF, sedan är det Wada, UCI och det antidopingsprojekt som mitt stall Team CSC är med och finansierar i Danmark. Det vore bättre om det hade funnits ett bra samarbete mellan dessa, att det kanske hade funnits en enda helt fristående och oberoende organisation som skötte alla dopningstester åt alla idrotter.

Det initiativ som UCI har tagit tycker han är bra.

- Allt som motarbetar dopningen är bra. Och just nu arbetar faktiskt cykelsporten hårt för att tvätta bort sin stämpel och rensa rent från dopning. Men gör man det kommer naturligtvis en hel del fram. Men de börjar komma ikapp fuskarna allt mer.

- Nu gick det visserligen fort. Men jag tycker UCI klart borde markera att de eventuella bötespengar man får in öronmärks för antidopningsarbetet så de inte bara flyter in i den allmänna ekonomin. Eller varför inte använda dem till de cyklister som har blivit blåsta på prispengar när de förlorat mot konkurrenter som visat sig dopade.

I Danmark har det antidopningsprojekt som Team CSC finansierar debatterats intensivt. Det har bland annat kopplats ihop med stallchefen Bjarne Riis avslöjanden om sin dopning när han vann touren.

- Det har sagts att det är som att göra sin egen bilprovning. Men det är helt fel. CSC satsar ett antal miljoner men det är ett helt självständigt projekt vara integritet är fullständig.

- Jag tycker det är jättebra att det tas krafttag mot dopningen. Men det känns samtidigt trist när det som sägs och skrivs blir fullständigt fel. I vissa medier nämns ju cykel bara när det handlar om dopning.

FOTNOT: Även Johan Lindgren, numera i Francaise de Jeux har skrivit på antidopningskontraktet med CSC.

Mer läsning

Annons