Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus cyklar för seger

Annons

fakta | Marcus Ljungqvist

Ålder: 29 (30 i oktober).

Bor: Falun.

Familj: Flickvännen Carina, mamma, pappa och en bror.

Äter gärna: En redig köttbit.

Dricker till den: Ett gott rött vin.

Övriga intressen: Skidåkning.

Aktuell: Dalahopp i cykel-SM i dag.

Om det är massörens förtjänst eller inte låter vi vara osagt, men Marcus Ljungqvist verkar avspänd och har nära till skrattet.

Lördag-tisdag körde han ett etapplopp i Frankrike. En sammanlagd 60:e plats inför sista dagen, där han klev av, är inga resultat som skrämmer värsta konkurrenterna Magnus Bäckstedt och Thomas "Gotland" Löfkvist.

- Men det var ingen viktig tävling för mig. Jag såg den mest som träning och klev medvetet av. Det var skönt att komma igång igen, jag har inte tävlat på tre veckor sedan Giro d'Italia tog slut, berättar Marcus.

Säsongen hittills har varit hyfsat bra för honom och han känner sig nöjd med vad han presterat - samtidigt som han är riktigt sugen på SM-guld.

- Jämfört med i fjol har det gått riktigt bra och jag känner att jag är på rätt väg. Men det får gärna komma en seger nu alltså, säger Marcus.

Segraren i Solleröloppet vinner alltid en stol, urhuggen ur ett träd.

- Jag har två stycken och samlar till en matgrupp, även om jag lär få köpa bordet själv, säger Marcus och skrattar.

- Men det är också tröjan man vill åt.

Han är avslappnad och laddad och han utstrålar positiv energi.

- Det känns fint att få köra SM på hemmaplan. Jag kan vara hemma för att vila och äta i lugn och ro fram till tävlingsdagen. Jag stannar hemma i Falun tills fredag morgon, avslöjar Marcus.

Att Bäckstedt och "Gotland" är de farligaste konkurrenterna råder ingen tvekan om.

- Men det kommer finnas många som kan och vill vinna. Jag är en av dem. Jag blir såklart jättebesviken direkt efter loppet om jag inte vinner, säger Marcus Ljungqvist.

Var kommer loppet att avgöras?

- Det tror jag blir vid Skeerbackarna på antingen första eller andra varvet. Som banan ser ut nu passar den mig fint, det är tuffa men inte för långa backar.

Uppladdningen inför loppet har dock inte varit optimalt.

Marcus har nämligen varit utan cyklar sedan hemkomsten.

- Mina och Magnus Bäckstedts cyklar "försvann" någonstans på hemvägen. På torsdagen fanns de i alla fall på Arlanda. Vi var lovade att de skulle komma med något av flygen till Borlänge, men än har inget hänt, säger Marcus när vi pratas vid sent på torsdagseftermiddagen.

Vid det läget skulle Marcus invänta ett plan till, innan han började söka andra alternativ för att få cyklarna till Falun.

- Endera får de skicka cyklarna med taxi, eller också får någon åka ner och hämta dem på Arlanda. Att vara utan cykel känns inte så bra, då jag ville åkt ut på en riktig träningstur och starta förberedelserna inför loppet, säger Marcus.

Efter Solleröloppet blir det ett kort midsommarfirande, men redan på onsdag åker Marcus Ljungqvist till Frankrike och nästa stora mål.

På lördag i nästa vecka startar Tour de France.

- Jag måste ner några dagar i förväg för att genomgå läkartester. Sådant är obligatoriskt inför stora lopp. Touren är också mycket viktig för mig, men först ska jag koncentrera mig på SM, säger Marcus.

RONNIE CARLSSON

Mer läsning

Annons