Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marcus bjöd på show

Annons

Ring Race kördes i en timma plus fem varv av seniorerna. Tempot drogs upp hårt på den kurvika och svårkörda banan redan från start - det såg framför allt Falu CK:s Magnus Darvell till.

Men det var först på det femtonde varvet något mera spännande började hända. Då var det finländaren Kero Hämmenaho som tillsammans med Ludvikas Team Mälarenergiproffs Fredrik Modin och Sollerökillarna John Nilsson och Martin Axelsson som gick loss. Varv på varv gick de ifrån. Och Marcus Ljungqvist låg lugnt kvar i klungan.

- Jag var närmast glad över att några andra gick ifrån, menar Marcus. Jag visste att om jag hakade på, skulle alla andra göra allt för att hänga med. Men när jag tog det lugnt tog de andra det också lugnt.

Men när avståndet blev drygt 30 sekunder, då satte Marcus fart.

- Jag fick med mig Solleröns Anders Juhlin och Åstorps Johan Nyman, säger Marcus. Juhlin hjälpte mig lite med farthållningen, men jag fick mest dra själv.

På tre varv knappade killarna in drygt 20 sekunder av försprånget. Sedan tog de igen sig några varv innan de knappade in det sista av försprånget och helt plötsligt var tätklungan sju man.

- Det gav mig chansen att vila ett tag, menar Marcus. Jag sparade krafter tills det var fyra varv kvar - då försökte jag bli av med några av konkurrenterna.

Han lyckades med alla utom en - Solleröns John Nilsson.

- Och det var det bästa som kunde hända, menar Marcus. I och med att jag fick en Sollerökille med mig, fanns det ingen anledning för de andra Sollerökillarna att försöka ta ikapp oss.

Och så blev det. Marcus och John drog ifrån till en säker seger. Och ut på sista varvet gjorde Marcus ett ryck.

- Jag tänkte att jag inte riktigt visste hur bra John är på spurt i dag, så jag testade ett litet ryck, menar Marcus.

Och det gick över förväntan. John var inte alls beredd.

- "Ljunken" är en så bra spurtare, att jag tog för givet att han tänkte avgöra i sista kurvan. Så när rycket kom redan i första uppförsbacken, hängde jag inte alls med, menar John.

Och i mål var Marcus så pass långt före att han kunde sträcka händerna i luften och vinka till den jublande publiken.

- Det är då inte några problem att tända på tävlingarna i Falun, säger Marcus. Publiken är fantastisk och hejar hela tiden. Det är skönt att tävla här hemma.

Och kanske blir det lika skönt i helgen - då blir det till att för-

söka försvara fjolårssegern i

Solleröloppet.

- Målet är förståss att vinna, säger Marcus. Sen får vi väl se hur långt det räcker.

Marcus har nu ett år kvar på sitt proffskontrakt med "Team Fakta".

- Och det är ett bra team, säger Marcus. Speciellt kul att en av våra killar fick vinna Postgirot. Men det ska samtidigt bli skönt att få lite sommarledigt - säsongen är lång.

Först i mitten av juli drar Marcus iväg igen. Först till en tävling i Belgien och sedan till Tyskland.

Även på platserna efter Marcus och John blev det Dalacyklister i Falu Ring Race. Anders Juhlin ryckte med varvet kvar och blev trea. Fyra slutade Martin Axelsson.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons