Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många regelnyheter i ishockeyns elitserie

Annons

Karlstadsdomaren Peter Andersson har lämnat isen och tagit över Dag Olssons roll som domarbas.

Under elitserieupptakten i Gävle redogjorde Andersson för regelnyheterna inför ishockeysäsongen 2002/2003.

Mest omdebatterat är att domarna kommer att tillämpa hårdare regler mot felaktig utrustning:

- Om till exempel någon i ett lag spelar utan halsskydd eller inte har hakbandet spänt får laget först en varning. Sedan blir det tio minuters utvisning (ett personligt straff) för varje tillfälle. Efter att laget har fått sin varning kan man alltså visa ut hur många som helst, förklarar Peter Andersson.

Dessutom blir hjälmregeln kvar, alltså inget spel utan hjälm. Men domarna ska bli hårdare mot spelare som avsiktligt petar av motståndarna hjälmen.

- Det är automatisk utvisning, säger Andersson.

Domarna kommer också att kunna spela en mer avgörande roll i matcherna. Som en internationell tillämpning blir svenska domare i år ''död materia''. Alltså om pucken studsar på en domare och friställer en spelare ska spelet fortgå. Tidigare blåste domare av spelet om de råkade komma i vägen för pucken. Dock får inte pucken gå via domaren och direkt i mål.

Det gäller för tränarna att inte klaga för mycket på domarna. Om en ledare blir visad från båset blir han automatisk avstängd nästa match.

- Men det har varit väldigt, väldigt ovanligt med sådana straff och jag tror inte de blir vanligare i år, påpekar Peter Andersson.

Regelnyheter i övrigt:

Hög klubba i anfallszon ger numera tekning i mittzonen, inte i försvarszon.

Tillåtet att sparka pucken i alla zoner. Dock ej i mål via en anfallares klubba. Går sparken i mål via en försvarsklubba är det dock giltigt.

Hårdare tag mot slashing. Särskilt slag bakifrån.

Alla femminutersstraff blir automatiskt matchstraff.

Om en spelare kommer fri med målvakten och blir upphakad bakifrån har det tidigare automatiskt dömts straff. Om spelare, eller någon annan medspelare, nu får till ett avslut mot mål ska det bara dömas utvisning - inget straffslag.

En nytt domartecken införs. Checking to head (våldsam tackling mot huvudet), ska bedömas lika allvarligt som checking from behind. Det innebär straff från 2+10 minuter till matchstraff.

Målkameran finns kvar även i år. Den kom till användning 50 gånger under fjolårssäsongen och användes, enligt Svenska hockeyligan, på ett riktigt sätt vid 48 av de tillfällena. Nytt för den här säsongen är att målkameran också ska vara kopplad till matchklockan, man ska alltså kunna se om pucken var över mållinjen innan tiden var slut.

(TT)

LARS MARKUSSON

Mer läsning

Annons