Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många klubbar säljer allt färre lotter

Annons

Dag Holmgren i Borlänge Cykelklubb är bekymrad över framtiden. Bingolotto har varit en stor, och fram tills nu, säker inkomstkälla för föreningen.

- Vi har problem. BingoLotto drar in i särklass mest pengar till föreningen. Den senaste tiden har vår försäljning gått ned med 75 lotter i veckan, säger han.

Om Borlänge CK minskar sin försäljning med 75 lotter i veckan innebär detta en minskad inkomst med över 50 000 kronor. En kraftigt kännbar förlust för lilla Borlänge CK.

- Personligen så förstår jag inte varför priset på lotten höjdes med tio kronor. Det var då försäljningen började rasa, säger Dag Holmgren.

Forssa BK placerade sig som tvåa på den lista över de föreningar i Dalarna som sålde mest lotter i fjol. Borlängeklubben sålde omkring 700 i veckan.

I dag är siffran nere på 550 lotter.

- De flesta klagomålen handlar om priset. Nio av tio som inte köper bingolotter längre gör det inte på grund av priset, säger Curt Risberg, bingolottoansvarig i Forssa.

De allt sämre försäljningssiffrorna finns dock med i klubbens beräkningar. Forssa står inte och faller med Bingolotto, trots sin stora omsättning under fjolåret.

Ludvika Hockey är en av de klubbar som säljer flest bingolotter per säsong. I fjol gav försäljningen nästan 300 000 kronor till föreningen.

Men försäljningen minskar stadigt.

- Förr sålde vi uppemot 600 lotter i veckan under hockeysäsongen. Nu är vi nere på 500, berättar en orolig Lars Bergvall på Ludvika Hockey:s kansli.

Under våren minskar Ludvikas omsättning av bingolotter. Naturligt nog med tanke på att hockeysäsongen är över.

Men försäljningen minskar, även på vintern.

- Vi har även tappat omkring 150 lotter i veckan. Det är mycket pengar som vi går miste om, fortsätter Lars.

Ludvika Hockey har i dag 550 medlemmar och BingoLotto utgör ungefär en fjärdedel av klubbens totala intäkter.

- Mer sponsring är ett alternativ om försäljningen fortsätter att minska. Men konkurrensen i stan är stor och det är inte lätt att få fler företag som vill sponsra, avslutar Lars Bergvall.

Den klubb som säljer flest bingolotter, Mora IK, fortsätter att sälja mycket. Någon minskning har inte kanslisten Mats Bysell märkt av.

Hittills.

- Egentligen började väl bingolotterna sälja allt sämre för tre år sedan. Men vi har legat på samma försäljningssiffror de senaste åren.

Under hockeysäsongen säljer klubben mellan 650-800 lotter i veckan. Plus att eldsjälen Ingvar "Nille" Nilemaa själv säljer omkring 350 lotter. Totalt säljs alltså cirka 1 000 lotter varje vecka. En stor och viktig inkomst för Mora IK.

Mer läsning

Annons