Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malungsorienterare hårdsatsar

Annons

Två av världens snabbaste sprintorienterare finns i Malungs OK, regerande världsmästaren Jimmy Birklin och regerande svenske mästaren Håkan Eriksson. Nu tar de två stjärnorna sikte på nya medaljer, med sommarens VM som det stora målet.

Att Jimmy siktar högt är ingen nyhet. Mer överraskande då att "veteranen" Håkan Eriksson, 42, fortfarande har en mycket hög målsättning - medalj i sprint-VM, helst guld.

- Den nya sprintdistansen passar mig bra och jag känner att jag fortfarande kan konkurrera. Faktum är jag i år springer fortare på rullbandet än förra året, säger Håkan.

Att Håkan fortfarande håller världselitklass visade han så sent som i höstas då han vann det första sprint-SM som arrangerades. Bakom sig i prislistan hade han som tvåa vinnaren av förra årets Park World Tour, Juri Omelchenko och som trea regerande sprintvärldsmästaren, klubbkompisen Jimmy Birklin. Och nu springer Håkan ännu fortare.

- Jag tränar inte lika mycket som förr eftersom jag jobbar mer. Det kanske blir tio timmar i veckan, men jag försöker hålla kvalitet på träningen. Det känns faktiskt riktigt inspirerande, säger Håkan.

Håkan gör i första hand en satsning på de korta distanserna, men givetvis är han också med i det starka kavlelag som Malungs OK kan ställa på benen. Klubben suktar ännu efter en seger i Tiomila eller Jukkola-kavlen. Det är de stora klubbmålen i sommar.

Litet av samma upplägg som Håkan blir det i år också för världsmästaren Jimmy Birklin. Han som många gånger har fått jobba sig tillbaka efter skador. Och han som kan så mycket då han är i form. Förra året var han skadedrabbad.

- Årets VM-program är så komprimerat att det inte finns en chans att springa alla distanser om man vill slåss om guldmedaljerna. Dessutom satsar jag det här året på att bygga upp mig inför VM 2004, som går på hemmaplan. Hittills har träningen gått bra, och jag har fått vara i stort sett skadefri, säger Jimmy.

Årets VM går i Schweiz i början av augusti. Som regerande mästare har Jimmy en friplats i sprinttävlingen. Dessutom får Sverige ställa upp med två löpare till. Håkan Eriksson har tänkt bli en av två och kröna sin karriär med en individuell VM-medalj.

Orienterarna börjar nu vädra vårluft. Jimmy Birklin och hans landslagskompisar ska iväg till Skåne på träningsläger. Håkan Eriksson och de andra Malungsorienterarna drar iväg på en träningsvecka till Spanien och sedan är säsongen snart i full gång.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons