Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malung vann Hälsingekavlen

Annons

- Här brukar vi ha roligt, skrattar Staffan Eriksson, som sprang fjärde sträckan för Malung.

Att det handlar om ett ovanligt krävande skogsparti med mycket sten, plus att banläggaren lyckats lägga ovanligt svåra banor bekymrade inte Malung.

- Där kanske vi har orsaken till att vi vann i dag. För att lyckas i den här terrängen handlar det om att ha rätt inställning, säger Staffan Eriksson.

Och med tanke på hur herrtävlingen inleddes, var det både Malung och Leksand som hade mest positiva vibrationer.

Redan från början var det dessa två klubbar som satte färg på kavlen, som skulle bli oerhört dramatisk med ovanligt många bommar av löparna i topplagen.

Efter fyra sträckor såg Leksand ut att ha kopplat ett grepp om tävlingen. Robert Wallsten hade då gjort ett mycket bra lopp och växlade över till Johan Nordlund, nästan två och en halv minut före Malung.

Med tanke på Leksands mycket fina kavlevår och de normalt säkra avslutarna laget hade kvar, såg det lovande ut för leksingarna. Men den femte sträckan, som var åtta kilometer, blev både dramatisk och avgörande.

Vid en radiorapport efter några kilometer ledde Johan Nordlund med fyra minuter. Vid nästa

radiokontroll var det Malungs vårstarke löpare Niklas Lindberg som ledde med 5.40.

- Jag bommade femte kontrollen, gjorde ett parallellfel. Därefter hade jag stora problem att läsa in mig och hitta kontrollen, suckar Johan, som såg Niklas Lindberg passera förbi.

Men Niklas Lindberg såg inte Johan Nordlund. Därför var det en mycket besviken Malungslöpare som kom till sista kontrollen. Han hade bommat över tio minuter vid flera kontroller

längsmed banan. Och inte blev det bättre av att han missade även den sista kontrollen.

- Jag var övertygad om att jag var minst tio minuter efter Leksand. Därför blev jag rejält lättad när speakern sa att jag var först, berättar Niklas Lindberg.

42 sekunder senare kom en lika överraskad Johan Nordlund:

- Jag trodde att jag låg mycket långt efter Malung. Därför var det ett skönt besked att avståndet inte var mer.

Men Malung hade bjudits in i kavlen och på den sjätte och nästa sista sträckan sprang Malungs Anders Åkerman ifrån Leksand, Anders Dalin, och gav sin slutman Grant Bluett ett försprång på tre minuter, som australiensaren klarade att förvalta till en seger.

För Malung var det här bästa möjliga inspiration inför finska Jukola-kavlen, om en månad, som är världens största budkavle.

Då kommer även Håkan Eriksson, som nu fick ledigt, att ingå. Men framför allt:

Världsmästaren Jimmy Birklin signalerar att det kan vara dags att göra comeback i kavlesammanhang efter hans knäoperation.

- Det är inte helt otroligt. Men jag ska först ha ett samtal med Göran Andersson (herrarnas förbundskapten), säger Jimmy.

Men ett stalltips är att Jimmy kommer att springa Jukolakavlen för Malung, fast då på en kortsträcka.

I söndags visade även Leksands damer att de kan springa fort.

Efter en mycket fin avslutning med ett strålande lopp av bland annat Madelene Allmungs på sista sträckan, tog Leksand en fin andraplats efter OK Linné som vann klart.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons