Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Malung" ska rädda Vetlanda kvar i eliten

Annons

När Vetlanda BK 1998 var på väg att åka ner i ettan gjorde han sin första comeback. Det gick, med facit i hand, inget vidare.

Nu ligger laget åter ganska illa till, parkerat under strecket i allsvenskan och den nu 38-årige Stefan "Malung" Johansson har fått snöra på sig rören igen.

Matchen mot Broberg/Söderhamn för någon vecka sedan var "Malungs" första allsvenska match sedan 1998.

Även om resultatet, förlust med 8-3, inte var bra så gav "Malungs" comeback ändå vissa förhoppningar för VBK. Med endast fem träningspass i kroppen sedan han började träna med laget gjorde "Malung" en klart godkänd match.

Nu ska man inte tro att VBK slängt in en otränad 38-åring och bara sitter och väntar på mirakel.

Stefan har visserligen inte spelat elitbandy på några år. Men sen han slutade i division 2-laget Nävelsjö efter säsongen 2001/02 har han tränat på egen hand.

- Konditionen är väl inget problem, nu känner jag att farten inte är vad den varit. Man hänger ju inte med i svängarna, kommenterade "Malung" om sin comeback.

"Malung" kom från Dalarna till Vetlanda BK inför säsongen 1981/1982 och har varit VBK trogen genom hela sin karriär, förutom att han trappat ner i Nävelsjö.

Tillsammans med gamle VBK-favoriten och världsspelaren Jonas Claesson hjälpte han VBK till bland annat tre SM-guld och flera seriesegrar.

I VBK-munderingen har Stefan gjort sammanlaget 409 matcher och 110 mål.

Men det är passningarna som varit "Malungs" signum genom åren. I Jonas Claessons nyutkomna bok "Om bandy, livet och att komma till skott", kan man läsa att "Malung" var den bästa passningsspelare som Claesson spelat tillsammans med under sin karriär.

I landslaget fick Stefan aldrig sitt riktiga genombrott. Något som, enligt många, berodde på att han aldrig fått någon riktig chans.

Vad ska man då räkna med att Stefan kan göra för VBK? Förmodligen har styrelsen större förväntningar än han själv har.

- Jag har inga förväntningar alls, kan kanske tillföra lite rutin, men spelmässigt borde jag väl inte ha alltför mycket att komma med. Jag har sagt att jag ska vara med och träna. Sen får vi se hur det går, menade "Malung".

Slutligen klargör "Malung" att efter den här säsongen är det i alla fall slut. På frågan om en framtida tränarkarriär inom bandyn svarar han.

- Det är inte att tala om. Jag har två döttrar som spelar handboll och jag har tränat dem lite. Ska jag bli tränare blir det nog där.

Handbollen får dock stå åt sidan ett tag, för nu ska han hjälpa till att rädda VBK kvar i bandy-Sveriges finrum.

PER MOJANIS

Mer läsning

Annons