Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målinriktade väktare

Annons

Det är målisar från södra delen av länet - Ludvika, Leksand, Björbo, Hedemora och Säter - som får chansen att barmarksträna på ett målvaktsanpassat sätt.

- Målvaktsfys kallar vi det och de som är med är både A-lags- och ungdomsmålvakter, den yngsta är född 1992. Även tjejer är välkomna, i år är Anna Larsson från Ludvikas damlag med och tränar, säger Christer Hjalmarsson.

Han har hållit på med målvaktsträning ett 15-tal år, de senaste fem åren även med övningar utanför isen.

Det började med barmarksträning för Ludvika Hockey-målvakter. Men eftersom Christer gjort sig ett namn även utanför hemorten Ludvika har det vartefter kommit träningsvilliga målisar från fler orter.

När tidningen kom på besök fanns ingen från Hedemora och Säter på plats, men väl från Björbo och Leksand.

Erik Hanses är en 14-årig leksing som pendlar till målvaktsträningen i Ludvika för att förkovras. Tillsammans med 17-årige Ludvikamålisen Fredrik Karlsson beskriver Erik fördelarna med att få speciell målvaktsträning under barmarkssäsongen.

- Det är tredje året jag är med här och tränar, det är en annorlunda träning jämfört med de pass jag kör med mitt lag, säger Erik Hanses.

Fredrik Karlsson fyller i:

- Jag har varit med sedan den här träningen startade och den är väldigt bra. Det blir mer specifik träning för koordination och smidighet, övningarna är anpassade för målvaktsspelet.

Väl på is känner Fredrik att målvaktsfysen gjort nytta.

- Speciellt i början av säsongen har jag märkt att den här träningen är värdefull. Det går snabbare att komma in i spelet på is.

För Anna Larsson, 26, är det första säsongen hon är med på målvakternas fysträning, som brukar börja i april och pågå fram till lagen gått på is.

- Det här är roligt. I damlaget har vi inte haft någon målvaktsträning tidigare, men nu har det börjat komma. Just den här träningen är bra för att den är anpassad för de muskler en målvakt använder, säger Anna.

Christer Hjalmarsson har på vintrarna tjänstledigt från jobbet på ABB en dag i veckan för att träna målvakterna på Leksands hockeygymnasium. Han brukar också hjälpa Dalarnas tv-puckare och så Ludvika Hockey förstås.

Men det räcker inte med det. I fjol drog han i gång med Goaliecamp, ett träningsläger på is bara för målvakter. I augusti arrangeras den andra "campen" i ABB-hallen.

- I år delar vi upp den i två delar, först en tredagars 5-7 augusti för de som är födda 1991-94, sedan ett elitläger för de äldre 7-12 augusti, berättar Christer Hjalmarsson.

Till sin hjälp då har han Anders Jansson från Ludvika och Kenneth Larsson från Karlstad.

Anna Larsson, Erik Hanses och Fredrik Karlsson har alla tänkt vara med på Goaliecamp.

- Den är kanonbra, ytterligare en chans att få träning som är anpassad bara för oss målvakter, konstaterar Fredrik innan Christer Hjalmarsson kallar på uppmärksamhet med ännu en övning i gröngräset.

HENRIK SCHMIDT

Mer läsning

Annons