Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målet är en medalj på varje distans

Annons

Sverige deltager i VM med full trupp på både herr- och damsidan. Sex av vardera sorten.

På herrsidan har tre av de uttagna dalaanknytning. Älvdalskillen Bengt Leandersson, boende i Sundsvall, tävlar för Kvarnsveden, liksom Luleåbon Claes Turesson.

Men den som har medaljchans av de tre är Bjursåskillen Tomas Löfgren, numera boende i Östersund och tävlande för Fältjägarna.

- Jag tror mera på damsidan än herrsidan när det gäller medaljer, säger Frick. Men får Tomas till det ordentligt, kan han mycket väl klippa medaljer - framför allt på de kortare distanserna. Speciellt i sprinten tror jag han har en klar medaljchans.

Naturligtvis tror Frick på bra placeringar även för Turesson och Leandersson.

- Stämmer det för Bengt är han bland de fem, menar Frick. Men han har ofta haft det lite svårt i internationella sammanhang, och jag tror inte han räcker till medalj.

Samma sak är det med Claes Turesson.

- Claes är rutinerad. Han är, tillsammans med Tomas Löfgren, en av de absolut bästa skidåkarna bland de tävlande. Men blir det mycket orientering och "smalspår" räcker han inte till för medalj. Men lyckas han är en plats bland de fem realistiskt.

Fricks fem medaljer hämtas dock på annat håll.

- Jag tror på medalj både för herrarna och damerna på stafetterna, säger han. Men den som kommer att plocka medaljer individuellt är nog framför allt Lena Hasselström. Jag tror hon kommer att finnas med bland de tre i topp på alla de tre individuella distanserna.

På damsidan finns faktiskt i år ingen deltagare med dalaanknytning. Men det kunde ha funnits. Arja Hannus är regerande mästare på lång distans, och har därmed en friplats i motsvarande distans i år. Men hon kommer inte att utnyttja den.

- Men jag är rätt så övertygad om att Arja kunde ha varit med och slagits om medaljerna den här gången också, om hon satsat på att träna för det, säger Frick.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons