Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magnar önskar fler skidåkare

Annons

Fem längdskidåkare, halva manliga truppen, var bland de som Sveriges olympiska kommitté (SOK) nominerade vid sin sista uttagning till vinter-OS i februari.

Magnus Ingesson och Morgan Göransson är uttagna främst som komplement i stafett. På sprintsidan fick Jörgen Brink, Peter Larsson och Björn Lind klartecken.

Skidornas förbundskapten Magnar Dalen hade velat ha med en man till.

- Jag ville ha med Anders Södergren också. Men SOK sade nej.

Dalen har själv trott att reglementet föreskriver högst tio manliga längdåkare. Men reglerna säger högst 28 aktiva från varje land i de nordiska grenarna, längdskidor inklusive sprint, nordisk kombination och backhoppning.

För längddamer finns en begränsning på tio aktiva. Men någon sådan gräns finns inte på herrsidan.

SOK tyckte ändå att det skulle stanna vid tio herrar, sex längdåkare och fyra sprinters.

- Jag sade till SOK att jag absolut hade behov av sju längdåkare, säger Magnar Dalen.

- Och jag hade också en annan nomineringsordning på de som var aktuella i dag än SOK, fortsatte Dalen utan att vilja säga hur han rangordnade Ingesson, Göransson och Södergren.

Stockvikåkaren Södergren har efter en strålande försäsong varit drabbad av sjukdom, bland annat en punkterad lunga, och har först nu börjat hitta tillbaka till tävlingsformen. Och Dalen har trots onsdagens besked inte gett upp hoppet om att få med Södergren till Salt Lake City.

- Jag hoppas det finns en öppning om Södergren gör ett riktigt bra lopp i Åsarna i helgen.

SOK ställer sig dock kallsinnigt till Dalens önskemål.

- Vi har hela tiden talat om två kompletterande stafettåkare i längd. Det har aldrig varit tal om annat. Vi ser ingen anledning att ändra på det nu, säger SOK-ordföranden Stefan Lindberg.

Lindeberg pekar på att uttagningarna inte är lika dramatiska som förr, utan sker efter en process under flera år.

- Vi har en helt annan samstämmighet med förbunden i dag, sade Lindeberg, trots delade meningar med längdåkningen.

Till skillnad mot längdåkningen har SOK lämnat dörren öppen för några andra aktiva. Det gäller konståkarna Åsa Persson och Kristoffer Berndtsson samt free-styleåkaren Patrik Sundberg. SOK avvaktar med konståkarna till deras EM 19-20 januari och Sundberg behöver visa klassen kommande helg efter sin långvariga skada.

I övrigt togs Janette Hargin ut i alpint på onsdagen och damernas 20 personer starka ishockeylag namngavs. Och en femte skidskytt, stafettreserven Erik Olofsson, fick OS-biljett.

Salt Lake City ska bli ett lyckat svenskt vinterspel. Tio medaljer under de tre vinterspelen på 90-talet ska bli lika många under ett enda spel 2002. Och elva satsade miljoner inför Nagano 1998 har blivit 40 miljoner kronor inför Salt Lake City.

- Med kostnaderna för själva OS blir totalkostnaden 60 miljoner kronor, sade Stefan Lindeberg. (TT)

PETER WIKSTRÖM

Mer läsning

Annons