Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magikern Moberg

/

Annons

När Falu BS och Slätta SK förvandlades till Falu FK var målet att etablera sig i ettan. Med 24 poäng - sex upp till Superettan och åtta ner till nedflyttningsstrecket - är klubben, just nu tabellfemma, i praktiken framme, "för en poäng i varje match, det vill säga 26, ska räcka för att hålla oss kvar".

Trots farhågor om en för tunn trupp.

Trots skadeproblem.

- Jag är till viss del förvånad själv, erkänner tränaren Peter Moberg, 32.

Laget har just gjort sin första träning efter 2-2-matchen mot Vasalund/Essinge i söndags ("en av våra bästa matcher den här säsongen, vi borde kanske ha fått tre poäng med oss") och flera spelare dröjer sig efteråt kvar i omklädningsrummet.

Peter Moberg talar om en trupp i harmoni, om ett lag som skaffat sig självförtroende.

- Jag trodde nog inte att det skulle gå så snabbt att spela ihop gänget. Vi tappade två-tre division 1-spelare (Johan Persson och Anders Sjöö, båda Brage, och Patrik Bergström, långtidsskadad), samtidigt blev serien starkare än i fjol.

Har du någon gång varit orolig, som när mittbacken Johan Ejelöv och centrale mittfältaren Johan Engström, två nyckelspelare, varit skadade?

- Nej, truppen är, trots allt, bred och bra sammansatt. Det finns en stomme och vi har anpassat oss utifrån förutsättningarna. Vi har tidigare Falu BS-spelare över 25 år som fortfarande är i en bra utvecklingsfas och yngre killar från Slätta som har enorm utvecklingspotential.

Och en tränare som hyllas av Dalarnas fotbollsprofiler.

- Nja, det vet jag inte., säger Peter Moberg ödmjukt.

Men han, läraren på Norslundsskolan som i år till 30 procent är anställd av Falu FK, har förstått att han blivit idrottskändis.

- Går jag på stan kommer folk som jag inte känner fram för att prata fotboll. Det är roligt, men lite ovant.

I fjol, efter att du lyckats med ett sargat Slätta och valts till årets tränare i division 2 norra Svealand, hade du anbud från flera klubbar, har du fått några nu?

- Jag trivs bra i Falu FK, säger han - och lämnar svaret öppet.

Men klubben vill behålla honom och samtal om en förlängning har inletts. Samtidigt börjar Falu FK arbetet med nästa års trupp, som, enligt Krister Lindvall i sportkommittén, till stora delar ska utgöras av spelare från årets FK-lag.

- De kan bara bli bättre och bättre. Se på hur en kille som Johan Lundh har utvecklats. I maj spelade han i u-laget, men fick chansen i a-laget och tog den. Det är en forward med riktigt bra förutsättningar, säger Peter Moberg.

Han tycker inte om att kallas för succétränare.

Men ändå är säsongen hittills en stor överraskning.

Hur har du lyckats?

- Vi har följt vår idé, som att stänga vänsterkanten och i stället spela oss fram centralt eller till höger. Vi har anpassat oss, säger Peter Moberg.

Det låter enkelt.

Trolleritricks är ofta det.

När man känner till dem.

Mer läsning

Annons