Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Magda crossar allt

Annons

Hon vann nämligen den första världscuptävlingen som avgjordes i skicross.

- Segern i världscuppremiären är

min största framgång någonsin. Då slog

jag bland annat en kanadensiska som

jag aldrig tidigare vunnit över, säger Magda och berättar att kanadensiskan två gånger "stått i vägen" för henne i samband med X-games, de extrema sporternas svar på OS.

Även när det var dags för den andra världscuptävlingen i Laax förra helgen vann Magda, som inte förlorat en enda skicrosstävling på hela säsongen.

Hon framstår som en av stor-favoriterna inför X-games i USA, som startade i går.

Fast som en stjärna ser Magda inte sig själv.

- Nej, det är min make Erik som är den stora stjärnan i vår familj. Jag började med skicross för att kunna träffa honom oftare, säger hon.

Magdalena är född i Upplands Väsby, men flyttade som liten till Malung.

- För mig är det Malung som gäller. Redan i lågstadiet flyttade jag hit och både min mamma och mormor kommer därifrån, säger Magda, som numera bor halva året i Nora och den andra halvan i Tandådalen.

Hon såg en alpin karriär framför sig och studerade även tre år på skidgymnasiet i Malung. Men efter att ha skördat en del framgångar som junior, och även i seniormästerskap, lade den då 20-åriga Magda av med tävlandet 1989.

- Jag började plugga och det blev

"allmänhetens åkning" i några år. Men 1992 började det rycka i skidtarmen igen och jag hängde med över till USA för att köra i den alpina proffstouren, säger Magda som vann några tävlingar under sina år där.

- Jag var proffs fram till 1996, då jag blev med barn. Då bestämde jag mig för att lägga av, för att i stället bli en bra mamma. Men jag tävlade faktiskt för fullt en tid när Jacob låg i magen, säger hon och skrattar.

Det blev ett nytt uppehåll på några år. Men 1999, när det andra barnet Ellen hade fötts, provade hon på skicross för första gången.

- Då tänkte jag: "Aha, var det så här det var att åka skidor, ja då har jag missat något"

Magda var åter igen fast i skidåkningen - och framför allt i skicross, som är en disciplin helt i hennes smak.

Nu är hon världsstjärna i en sport som kommer mer och mer, och som tilltalar publiken med sina rafflande race där fyra åkare tävlar i samma bana.

Om någon dag ska hon leva upp till favoritskap då hon efter två silver ska försöka ta sitt första guld i X-games.

- Visst är X-games störst av alla tävlingar. De bästa är ju med där och dessutom är det mycket publik. Några mål har jag inte satt upp, utan jag åker för det är kul, slutar Magda.

JÖRGEN WÅGER

Mer läsning

Annons